Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Η εξέγερση των Ευρωπαίων .



Σείεται εκ θεμελίων το πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης. Η ακολουθούμενη σε όλη την ΕΕ πολιτική λιτότητας προκαλεί πλέον τόσες αντιδράσεις εκ μέρους των πολιτών σχεδόν όλων των κρατών - μελών της, ώστε και στις 16 χώρες που έχουν γίνει εκλογές τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ανατραπεί και οι 16 κυβερνήσεις! Δεν γλίτωσε καμία! Κάθε νέα εκλογική αναμέτρηση εντάσσεται αυτομάτως πλέον στο πλαίσιο αυτό.
«Η μεγάλη οργή των λαών της Ευρώπης» ήταν π.χ. ο τίτλος άρθρου στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» και ανάλογο το περιεχόμενό του. «Οι ψηφοφόροι εξεγείρονται... Καταδικάζουν μια πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται με ενιαίο τρόπο ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη» γράφει ο αρθρογράφος και συνεχίζει: «Στην Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία ακόμη και στην Ολλανδία το ηθικό έχει καταρρεύσει. Υπάρχει παντού το αίσθημα μιας αδιέξοδης κατάστασης» τονίζει.
«Οι Γάλλοι εξεγείρονται. Το ίδιο και οι Ελληνες. Καιρός ήταν!» γράφει αρχίζοντας άρθρο του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» με τον εύγλωττο τίτλο «Εκείνοι οι Ευρωπαίοι που εξεγείρονται» ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. «Οι εκλογές στις δύο χώρες ήταν στην πραγματικότητα δημοψηφίσματα για τη σημερινή οικονομική πολιτική της Ευρώπης. Και στις δύο χώρες οι ψηφοφόροι την απέρριψαν» επισημαίνει περιχαρής. «Δεν είναι καθαρό το πόσο σύντομα οι ψηφοφορίες θα οδηγήσουν σε αλλαγές στην τρέχουσα πολιτική, αλλά είναι προφανές ότι τελειώνει ο χρόνος για τη στρατηγική της ανάκαμψης μέσω λιτότητας - και αυτό είναι καλό!» υπογραμμίζει.
Υπό το πρίσμα αυτό αναλύει τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα και η γερμανική εφημερίδα «Ντι Τσάιτ» σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης, η οποία γράφει μεταξύ άλλων: «Οι Ελληνες ψηφοφόροι έκαναν συντρίμμια το πολιτικό τους σύστημα και επαναστάτησαν εναντίον της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης... Αυτές οι εκλογές μπορεί να αποτελέσουν την έναρξη μιας εξέγερσης των Ευρωπαίων πολιτών εναντίον της σωτηρίας του ευρώ μέσω της λιτότητας και της συρρίκνωσης. Η Ελλάδα γίνεται πείραμα».
Η επίσης γερμανική και φιλοσοσιαλδημοκρατική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Ρουντσάου» είναι επίσης διεισδυτική στην ανάλυσή της.
«Είναι ανόητο πράγμα να ψηφίζει ο κόσμος όχι όπως πρέπει, όπως έκαναν προσφάτως οι Ελληνες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι, μας λένε τώρα. Οι Ελληνες και οι πολιτικοί τους είναι απλώς πολύ βλάκες ή πολύ ασύνετοι ή πολύ θρασείς για να αφεθούν να σωθούν βάσει των όρων των ιδιαίτερων φίλων μας, των αγορών. Σφίγγουμε λοιπόν λιγάκι περισσότερο την οικονομική βίδα και τους βάζουμε να ξαναψηφίσουν όπως αρμόζει ή ίσως καλύτερα τους πετάμε αμέσως έξω από το όμορφο Κλαμπ του Ευρώ μας» τονίζει ο αρθρογράφος. «Μπορεί όμως κανείς να το δει και εντελώς διαφορετικά. Μπορεί να αντιληφθεί το εξελισσόμενο χάος στην Ελλάδα και ως ένα πρώτο, πραγματικά αναγνωρίσιμο σημάδι του κλιμακούμενου αγώνα ανάμεσα στη δημοκρατία και τον καπιταλισμό» υπογραμμίζει.
Ακόμη και το χθεσινό τεύχος του περιοδικού «Σπίγκελ» -αυτό που έγινε ήδη διάσημο στη χώρα μας καθώς έχει εξώφυλλο με τίτλο «Αντίο, Ακρόπολη!» και υπότιτλο «Γιατί η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τώρα το ευρώ»- ομολογεί ευθαρσώς την πλήρη αποτυχία της πολιτικής λιτότητας που επέβαλε η ΕΕ στη χώρα μας: «Παρόλο που η Ελλάδα κυβερνάται στην πραγματικότητα από την Κομισιόν της ΕΕ και το ΔΝΤ, το δημόσιο χρέος είναι μεγαλύτερο παρά ποτέ, η ύφεση οξύνεται και η πολιτική κατάσταση γίνεται χαοτική. Νέες εκλογές γίνονται όλο και πιο πιθανές» γράφει. Σημαντικότερη όμως είναι μια άλλη επισήμανση του περιοδικού. «Στην καγκελαρία του Βερολίνου, στους συμβούλους της Μέρκελ, οι τηλεοπτικές εικόνες από την Αθήνα θυμίζουν την κατάσταση που επικρατούσε επί Βαϊμάρης (σ.σ. δηλαδή την περίοδο πριν από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία). Φαίνεται ότι για τους Ελληνες η υπαγόρευση λιτότητας από τις Βρυξέλλες είναι ό,τι ήταν για τους Γερμανούς η υποτιθέμενη «εθνική καταισχύνη» της συνθήκης ειρήνης των Βερσαλλιών»!
«Εδώ και χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται στην εντατική, όμως ο ασθενής δεν γίνεται καλά, αντιθέτως γίνεται όλο και πιο άρρωστος» γράφει το «Σπίγκελ» και προσθέτει δυσοίωνα: «Το πολιτικό σύστημα της χώρας διαλύεται και μάλιστα πολλοί παρατηρητές φοβούνται ότι η οξυμένη κατάσταση θα μπορούσε τελικά να καταλήξει σε στρατιωτικό πραξικόπημα»!
ΓΑΛΛΙΑ
«Να τελειώνουμε με τη λιτότητα!»
ΣΚΛΗΡΟΣ ήταν ο Μπενουά Αμόν, εκπρόσωπος των Γάλλων σοσιαλιστών, απέναντι στο Βερολίνο. «Πρέπει να τελειώνουμε με τη λιτότητα! Οι πολιτικές λιτότητας οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία» δήλωσε σε συνέντευξή του και επιτέθηκε φραστικά στη Γερμανίδα καγκελάριο: «Δεν ψηφίσαμε να υπάρχει πρόεδρος στην ΕΕ με το όνομα Ανγκελα Μέρκελ! Πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της για τις τύχες όλων των υπολοίπων» τόνισε. Λίγο νωρίτερα ο ιδρυτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας Μάριο Σοάρες, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους συντρόφους του Πορτογάλους σοσιαλιστές να πάψουν αμέσως να υποστηρίζουν τα μέτρα λιτότητας που έχουν οι ίδιοι υπογράψει κατ' απαίτηση της ΕΕ όταν βρίσκονταν στην εξουσία.

(πηγή: ethnos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.