Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΜΟΝΟ ΤΟ 34% ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΘΕΩΡΕΙ ΩΦΕΛΙΜΗ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ



«Υπερήφανη πάνω στα χαλάσματα» στέκει η Γερμανία, η χώρα «που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης που διχάζεται», υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη έρευνα του αμερικανικού ινστιτούτου Pew Research Center, βάσει της οποίας «η Γερμανία αποτελεί το έθνος που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο θαυμασμό στην ΕΕ». Ωστόσο, η ίδια έρευνα φέρνει στο φως τη βαθιά κρίση εμπιστοσύνης στην Ευρώπη, καθώς μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων σε οκτώ χώρες (34%) πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έχει ωφελήσει την πατρίδα του.
Οι Γερμανοί, αναφέρεται στο δημοσίευμα, θεωρούνται από τους γείτονές τους ως «ιδιαίτερα εργατικοί» και «από τους λιγότερο διεφθαρμένους», ενώ και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ περιγράφεται ως «μακράν η πιο επιτυχημένη εθνική, ηγετική φυσιογνωμία στην οικονομική κρίση της Ευρώπης». Τα αντιγερμανικά αισθήματα, όπως προκύπτει από την ανάλυση των ερευνητών, συνεχίζουν να περιορίζονται στην Ελλάδα -τουλάχιστον μέχρι στιγμής, επισημαίνεται.
Στην ίδια έρευνα, ωστόσο, αναδεικνύεται και η βαθιά κρίση εμπιστοσύνης, στην οποία βυθίζεται η Ευρώπη, καθώς μόνον το ένα τρίτο των Ευρωπαίων πολιτών (34%) πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έχει ωφελήσει την πατρίδα τους. 
Σε έξι από τα οκτώ ευρωπαϊκά κράτη, στα οποία το Ινστιτούτο Pew έθεσε ερωτήματα σε περίπου 1.000 πολίτες, έχει εδραιωθεί η πεποίθηση ότι η Ευρώπη είναι πιο αδύνατη ως έννοια στη συνείδησή τους από ό,τι το έθνος: Έτσι βλέπουν τα πράγματα οι Έλληνες (σε ποσοστό 70%), οι Γάλλοι (κατά 63%), οι Βρετανοί και οι Ιταλοί (κατά 61%), όπως και οι Τσέχοι (59%) και οι Ισπανοί (κατά 50%). 
Μόνον οι Γερμανοί (σε ποσοστό 59%) πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την Ευρώπη, ενώ κατά τα άλλα, μόνον οι Πολωνοί εκφράζουν «θετικό ισοζύγιο» αξιολόγησης μεταξύ της χώρας τους και της ΕΕ, καθώς σε ποσοστό 48% διακρίνουν οικονομικά πλεονεκτήματα.
Επιπλέον, μόνον οι Γερμανοί (σε ποσοστό 73%) εκτιμούν ότι η χώρα τους βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση, ενώ όλοι οι άλλοι λαοί είναι απαισιόδοξοι. Πάνω από τέσσερις στους πέντε Γάλλους, Τσέχους και Βρετανούς και πάνω από εννέα στους δέκα Ιταλούς, Ισπανούς και Έλληνες (ποσοστό 98%) βλέπουν την πατρίδα τους σε χειρότερη οικονομική θέση. 
Το σύνολο των Ευρωπαίων καταλογίζει την ευθύνη γι' αυτό τόσο στις εθνικές κυβερνήσεις, όσο και στις τράπεζες. Οι πολίτες ωστόσο δεν εμπιστεύονται, όπως φαίνεται, ούτε την οργανωμένη Ευρώπη ως παράγοντα που θα τους οδηγήσει έξω από την οικονομική μιζέρια που επικρατεί στον ευρωπαϊκό χώρο.
Σχεδόν και οι πέντε ερωτώμενοι λαοί που ανήκουν σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, τονίζεται από τους ερευνητές, επιθυμούν να διατηρήσουν το κοινό τους νόμισμα, αλλά οι αντιλήψεις περί δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ευρώπης, τα πακέτα μέτρων λιτότητας και οι μηχανισμοί διάσωσης προσκρούουν σε αντιστάσεις. 
Σχεδόν όλοι οι λαοί εκφράζουν την άποψη ότι πλέον είναι αρκετή ή και υπερβολική η έως τώρα λιτότητα, αλλά κυρίως οι Βρετανοί και οι Γάλλοι απορρίπτουν τις μεταβιβάσεις οικονομικής βοήθειας προς τον Νότο. Ακόμη και η απάντηση των επικεφαλής των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων, να αντιμετωπίσουμε την κρίση προχωρώντας σε «περισσότερη Ευρώπη» με τη μορφή δημοσιονομικής ένωσης, φαίνεται να μην βρίσκει απήχηση. Μόνον οι Ιταλοί τάσσονται υπέρ της μεταβίβασης περισσότερης εξουσίας στην ΕΕ σχετικά με τη διαχείριση των ελλειμμάτων των εθνικών οικονομιών και των χρεών, αναφέρει η έρευνα.
Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Pew καταδεικνύουν ότι, ιδιαιτέρως στην περίπτωση εκείνων των πολιτών που πιστεύουν ότι η ΕΕ βλάπτει περισσότερο τη χώρα τους από ό,τι την ωφελεί, εμφανίζεται εντονότερα η απορριπτική στάση έναντι της εσωτερικής, ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, τάση που, όπως επισημαίνεται, οξύνθηκε και λόγω της κρίσης. Όπως προειδοποιεί ο Μπρους Στρόουκς, μέλος της ερευνητικής ομάδας που εκπόνησε την έρευνα, η Ευρώπη απειλείται «από ένα επικίνδυνο σπιράλ καθίζησης».
Ανοδικές τάσεις για την Ευρώπη εντοπίζονται μόνο στη Γερμανία, καθώς πουθενά αλλού δεν εκφράζει τόσο μεγάλος αριθμός πολιτών (σε ποσοστό που φτάνει το 65%) την άποψη ότι η Ευρώπη είναι «ένα καλό πράγμα». Οι Γερμανοί πολίτες φαίνεται να συγκλίνουν με τους γείτονές τους στο ότι αντιλαμβάνονται την ανεργία και τα χρέη ως μεγάλους κινδύνους, αλλά μόνον το 56% των ερωτώμενων φοβούνται την άνοδο των τιμών, γεγονός που δηλώνει ότι το τραύμα της εμπειρίας του υπερπληθωρισμού του 1923 φαίνεται να έχει επουλωθεί.
Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση ότι μόνον το 48% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της μεταβίβασης οικονομικής βοήθειας προς τους εταίρους που βρίσκονται σε οικονομική ανάγκη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.