Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ για να προχωρήσει το φράγμα Τολοφώνος

Με τρία χρόνια καθυστέρηση και τον τεράστιο κίνδυνο να βρεθεί εκτός χρηματοδότησης, ξεκινά μια μελέτη που αν ολοκληρωθεί θα οδηγήσει στην κατασκευή ενός σοβαρού και χρήσιμου έργου για την πεδινή Δωρίδα. Ο λόγος φυσικά γίνεται για τη « μελέτη ταμιευτήρα Τολοφώνος στη θέση Χαρμίσκο και αρδευτικού δικτύου » ή πιο γνωστό ως φράγμα Τολοφώνος.

Από το 2009 που προκηρύχθηκε το έργο κατέληξε να υπογραφή σύμβαση με τον ...
πρώτο μειοδότη μόλις στο τέλος του 2011, λόγω ένστασης του δεύτερου μειοδότη η οποία εξετάστηκε από το ΣτΕ δημιουργώντας τεράστια καθυστέρηση, η οποία μπορεί και να οδηγήσει σε σοβαρό πρόβλημα με τη χρηματοδότηση της μελέτης, καθώς είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα « Αλέξανδρος Μπαλτατζής » του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που λήγει το 2013.

Μειοδότης του έργου είναι μια Σύμπραξη εταιρειών που αποτελείται από τις εταιρείες ΥΔΡΟΜΩΝ –Σύμβουλοι Μηχανικοί, ΠΑΝΓΑΙΑ-Σύμβουλοι Μηχανικοί, Νίκος Νικολαΐδης μηχανολόγος, Αντωνόπουλος Μιχάλης Γεωπόνος και Ελένη Κεχαγιά περιβαλλοντολόγος. Συντονιστής της ομάδας μελέτης είναι ο κ. Ζαχάρωφ, ενώ υπεύθυνος γεωτεχνικών είναι ο κ. Τσατσανίφος.

Η σύμπραξη ανέλαβε την εκπόνηση των μελετών με ποσοστό έκπτωσης 20%, που μεταφράζεται σε ποσό 1.075.000 € από 1.350.000 € που ήταν ο συνολικός προϋπολογισμός. Το πρόβλημα έχει να κάνει με το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης των μελετών που είναι 16 μήνες, το οποίο όμως αναμένεται να ξεπεραστεί κατά πολύ, καθώς έχει αλλάξει η νομοθεσία για τα περιβαλλοντικά και η αρμοδιότητα έχει περάσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που ακόμη προσπαθεί να βρει το βηματισμό της.

Η έκδοση των αδειών για να προχωρήσει η διαδικασία και να ολοκληρωθεί η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης θα απαιτήσει πολύ χρόνο, δυστυχώς πολύ περισσότερο από τους 16 μήνες που ορίζει το χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Όμως αυτό συνεπάγεται ότι αν δεν δοθεί παράταση στο πρόγραμμα θα πρέπει να αναζητηθούν νέες πηγές χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κοινοπραξίας η αρχική εκτίμηση εδάφους είναι θετική για την κ α τ α λ λ η λ ό τ η τ α κατασκευής του έργου, ωστόσο αυτό θα αποδειχθεί από τις ε ρ ε υ ν η τ ι κ έ ς γεωλογικές μελέτες.

Ουσιαστικά θα ερευνηθεί η στεγανότητα του υπεδάφους η ανάντι που θα δημιουργηθεί η λεκάνη η οποία θα κατακλυστεί από νερό.
Η λεκάνη που προβλέπεται έχει βάθος 30 μέτρα και θα αποθηκεύονται 2.5 εκ κυβικά νερού.


Η αρχική εκτίμηση για το κόστος κατασκευής του έργου είναι στα 7 εκ ευρώ, όμως ο τελικός προϋπολογισμός θα προκύψει από τη μελέτη, η οποία και θα λειτουργήσει ως μελέτη σκοπιμότητας - βιωσιμότητας, αφού αν αποδειχθεί ότι το έδαφος είναι ακατάλληλο και το έργο θα χρειαστεί διπλάσιο ή και τριπλάσιο κόστος τότε είναι προφανές ότι δεν θα προχωρήσει η φάση της κατασκευής.

Τις επόμενες μέρες θα επισκεφθεί κλιμάκιο επιστημόνων της περιοχή, ώστε να ξεκινήσουν οι πρώτες μετρήσεις. Το έργο κρίνεται ιδιαιτέρως χρήσιμο για τους κατοίκους της πεδινής Δωρίδας και τους κτηματίες της περιοχής, καθώς θα επιλύσει το πρόβλημα της άρδευσης που τους θερινούς μήνες είναι ιδιαιτέρως επίπονο. Επίσης, θα ωφελήσει στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα καθώς θα σταματήσει ο κίνδυνος υπεράντλησης από γεωτρήσεις.
Ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.