Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Μαζικό «φρένο» στην κυβέρνηση έβαλαν Μέρκελ, Ρεν και Ντάισελμπλουμ!

rehn stournarasΟι προσδοκίες της κυβέρνησης για λύσεις πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου πήγαν περίπατο και επισήμως. Λίγο πριν το σημερινό Eurogroup με ένα μπαράζ δηλώσεων και διαρροών, οι ευρωπαίοι εταίροι αποκλείουν τη λήψη αποφάσεων για την Ελλάδα πριν από τις ευρωεκλογές, μεταφέροντας τις όποιες δράσεις αναληφθούν για μετά το καλοκαίρι..

Την αρχή έκανε ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα Welt, τόνισε ότι το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας και το χρηματοδοτικό κενό των ετών 2015 – 2016 θα συζητηθούν από το καλοκαίρι και μετά, δίνοντας για μια ακόμα φορά τέλος στις πιέσεις για λύση πριν τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel, η Άγκελα Μέρκελ «σταμάτησε» τον Σόιμπλε, που φέρεται να είναι έτοιμος να ανοίξει το διάλογο για ένα τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα πριν τις ευρωεκλογές, με το σκεπτικό ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει τους γερμανούς ευρωσκεπτικιστές, οι οποίοι αντιτίθενται στα προγράμματα στήριξης.

Λίγο πριν το Eurogroup, ο επικεφαλής του, Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα μπορούν να περιμένουν για μετά το καλοκαίρι… “Βρισκόμαστε εν μέσω αξιολόγησης. Αν η αξιολόγηση κλείσει θετικά, η απόφαση για μία νέα βοήθεια για την Ελλάδα μπορεί να περιμένει μετά τις ευρωεκλογές», ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup. «Πάντα λέγαμε ότι θα κοιτάξουμε το μέλλον όταν η Eurostat επικυρώσει τα ελληνικά στοιχεία. Αυτό θα γίνει τέλος Απριλίου», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, διευκρινίζοντας ότι στη συνέχεια η Ευρωομάδα θα αποφασίσει ένα νέο πιθανό πρόγραμμα για την Ελλάδα, εάν αυτό είναι αναγκαίο. Ερωτηθείς, δε, πότε ακριβώς θα ληφθεί αυτή η απόφαση, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε «μετά το καλοκαίρι», «θα μπορούσε να είναι και το Σεπτέμβριο», σημειώνοντας ότι με αυτό συμφωνεί και το ΔΝΤ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει την επικύρωση της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα στις 23 Απριλίου. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα ανοίξει ο δρόμος για τις όποιες αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.