Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΕΙ ΜΑΘΗΤΕΣ – 15ΧΡΟΝΟΙ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΚΑΙ ΧΤΥΠΟΥΝ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ

Με γοργούς ρυθμούς εξαπλώνεται στα σχολεία η Χρυσή Αυγή, η οποία φέρεται να στρατολογεί μαθητές γυμνασίου και λυκείου, αν και η ίδια αρνείται ότι προσεγγίζει τον μαθητικό κόσμο.

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», τα παιδιά αντιμετωπίζουν τον χλευασμό του «άλλου» σαν παιχνίδι, και την επίκληση της Χρυσής Αυγής ως μόδα και μέσο εκφοβισμού.
Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τον περασμένο Οκτώβριο, η τοπική οργάνωση του κόμματος ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «καμία δράση δεν αναπτύσσεται σε σχολικούς χώρους, ούτε δέχεται στα γραφεία της ανήλικα παιδιά χωρίς την παρουσία των γονέων τους». Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2008 κείμενο στο μπλογκ «Αντεπίθεση» (το οποίο εκφράζει το Μέτωπο Νεολαίας της Χρυσής Αυγής) καλούσε σε: «Αγώνα στα σχολεία, στα γυμναστήρια, όπου συχνάζουν παιδιά και νέοι». Στο ίδιο ιστολόγιο υπάρχουν αναρτήσεις με φωτογραφίες από μοίρασμα φυλλαδίων της Χρυσής Αυγής έξω από σχολεία. Συγκεκριμένα στη Δράμα στις 11 Οκτωβρίου 2010, στα Ιωάννινα στις 19 Φεβρουαρίου 2009 και στην Ξάνθη στις 13 Απριλίου 2006.


Οι μαρτυρίες των παιδιών

Μαθητές γυμνασίου και λυκείου μίλησαν για τους ξυλοδαρμούς μεταναστών και την προσέγγισή τους από την οργάνωση.

Ο 17χρονος Δημήτρης, μαθητής της Γ' Λυκείου, είναι μέλος της ομάδας Εθνικιστική Συσπείρωση Βορείων Προαστίων, στην οποία συμμετείχαν συνομήλικοί του, νεότεροι και 30άρηδες. «Βγάζαμε δικά μας αυτοκόλλητα, γράφαμε συνθήματα. Υπήρχαν όμως και κάποιοι που κοπανούσαν αλλοδαπούς στα φανάρια», δηλώνει ο Δημήτρης. Και συμπληρώνει:

«Κάποτε ήταν μόδα η αναρχία. Απλά και μόνο για να πας κόντρα στο σύστημα. Ετσι και σήμερα υπάρχουν πολλοί νέοι που λένε ότι είναι εθνικιστές. Ερχονται με φούτερ του ελληνικού Στρατού ή με μπλούζες της Χρυσής Αυγής. Ισως το κάνουν και για τις κοπέλες».

Ο 15χρονος Αποστόλης δηλώνει πως χτυπάει μετανάστες. «Οποιον Πακιστανό βλέπουμε, τον κυνηγάμε. Οσους λόγους έχει η Χρυσή Αυγή να το κάνει, έχουμε και εμείς. Εχω χτυπήσει πολλούς. Δέκα, δεκαπέντε. Κάπου εκεί. Αν το μάθουν οι καθηγητές στο σχολείο λέω ψέματα ότι με προκάλεσαν».

Ο 14χρονος Γιώργος συμμετέχει στις επιθέσεις, αν και δηλώνει πως δεν είναι μέλος της Χρυσής Αυγής. «Δεν είμαστε χρυσαυγίτες. Σαν χόμπι το έχουμε. Οποιος δεν έχει χαρτιά, πρέπει να τρώει ξύλο».

Για τον εκφοβισμό των άλλων στο όνομα της Χρυσής Αυγής, μίλησε στέλεχος Διεύθυνσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική: «Χρησιμοποιούν το όνομα της Χρυσής Αυγής για να εκφοβίσουν. Το εκμεταλλεύονται. Θέλουν με αυτόν τον τρόπο να έχουν τον έλεγχο, να εποπτεύουν το σχολείο. Εχουν πει και σε καθηγητές "θα σε περιμένουμε έξω αν δεν μας βάλεις καλό βαθμό"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.