Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Ελεύθερος ο Βαξεβάνης. Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της σύλληψής του...



Ελεύθερος αφέθηκε πριν από λίγο ο εκδότης του περιοδικού Hot Doc, Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα για τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ. Αύριο θα παρουσιαστεί εκ νέου στο πλαίσιο του αυτοφώρου στο κτήριο 7 των δικαστηρίων Ευελπίδων. Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση για την σύλληψή του. 


H αστυνομία συνέλαβε το δημοσιογράφο σε σπίτι στη Δροσιά Αττικής τη στιγμή που έδινε τηλεφωνική συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό. Nωρίτερα ο Κ.Βαξεβάνης έγραψε στο Twitter:«Μπαίνουν στο σπίτι με εισαγγελέα τωρα. Με συλλαμβάνουν. Διαδώστε». H σύλληψη του του δημοσιογράφου έγινε στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών. O κ. Βαξεβάνης πιστώνεται το αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ
Κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, διενεργούνται έρευνες από την Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του εκδότη του περιοδικού HOTDOC, όπου δημοσιεύονται ονόματα της Λίστας Λαγκάρντ“. 
Η απάντηση του Κώστα Βαξεβάνη

Αυτεπάγγελτη δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας υπηρεσίας ημέρα Σάββατο, λίγες ώρες αφού κυκλοφόρησε το HOT DOC που δημοσιεύει τη λίστα Λαγκάρντ με τα 2.059 ονόματα Eλλήνων που διατηρούσαν λογαριασμούς στην ελβετική HSBC στο δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.
Η Δικαιοσύνη που για τρία χρόνια κωλυσιεργεί, κάνει τα στραβά μάτια και παρακολουθεί νωχελικά σαν απλός παρατηρητής την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, να πετούν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών εκπλήσσει για μία ακόμη φορά, με τα «αντανακλαστικά» της.
Πρόκειται για προκλητική δίωξη στο πρόσωπο ενός δημοσιογράφου που τόλμησε να δημοσιεύσει μέσω του περιοδικού του, ονόματα ανθρώπων που κρατούνταν όμηροι εκβιασμών και λασπολογίας. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι επικαλούνται προσωπικά δεδομένα, την ώρα που η συναλλαγή με την οποιαδήποτε τράπεζα γίνεται δημόσια. Επειδή σεβόμαστε ούτως ή άλλως το δικαίωμα του καθενός να διατηρεί λογαριασμό γι αυτό και ενσυνείδητα δεν δημοσιεύσαμε, αν και τα έχουμε στη διάθεσή μας, τα ποσά που περιέχονται στους εν λόγω λογαριασμούς.
Η πρόκληση δε είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί η Δικαιοσύνη για μία ακόμη φορά αντί να στραφεί εναντίον αυτών που λασπολογούν-εκβιάζουν-κοροϊδεύουν έναν λαό στρέφονται κατά εκείνων που επιδιώκουν με αξιοπρέπεια την αλήθεια“.
“Προκλητική και απαράδεκτη” χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την αυτεπάγγελτη δίωξη εναντίον του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη.
Η αυτεπάγγελτη δίωξη εναντίον του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη είναι προκλητική και απαράδεκτη. Δυστυχώς η δικαιοσύνη έσπευσε να κινηθεί εναντίον αυτού που αποκαλύπτει, ενώ επιδεικνύει νωθρότητα απέναντι σε αυτούς που συγκαλύπτουν, που έχασαν, ξέχασαν, δεν είδαν, δεν άκουσαν.
Η δίωξη είναι πολιτική και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από το σύνολο του ελληνικού λαού ο οποίος καλείται αυτές τις μέρες να υποστεί τις συνέπειες της πιο σκληρής και ταξικής πολιτικής που έχει γνωρίσει ο τόπος μετά τη μεταπολίτευση αλλά και τις συνέπειες της διαχρονικής και συστηματικής φοροδιαφυγής των εχόντων και κατεχόντων“, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση. 
Σημειώνεται πως ήδη έχουν αποσταλεί στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Αθανάσιο Νάκο, τα πρώτα δύο ονόματα πολιτικών προσώπων που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, από τον οικονομικό εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη.

Το HOT DOC κοινοποίησε τα ονόματα 2.059 Ελλήνων οι οποίοι έχουν λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας.
Όπως αναφέρει το περιοδικό, “πρόκειται για τη λίστα Λαγκάρντ, η οποία επί δύο τουλάχιστον χρόνια περιφέρεται από συρτάρι σε συρτάρι και από τσέπη σε τσέπη υπουργού, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα μέσο πολιτικού και οικονομικού εκβιασμού.
Οι άνθρωποι που υπάρχουν στη λίστα δεν είναι απαραίτητα φοροκλέφτες, ούτε διαχειριστές μαύρου χρήματος“.
Υπάρχουν όμως εκατοντάδες εμφανείς περιπτώσεις συναλλασσόμενων με την τράπεζα που εμφανίζουν καταθέσεις που δεν ταιριάζουν με καμιά επαγγελματική τους δραστηριότητα“, τονίζει.
Η απόφασή μας να δημοσιεύσουμε τα ονόματα είναι συνειδητή και εκτός από την ενημέρωση στόχο έχει να χτυπήσει το νοσηρό κλίμα που δημιουργείται στη χώρα βάζοντάς την να δέχεται βολές από τη λάσπη του υπονόμου που πέφτει συνεχώς στον ανεμιστήρα“, αναφέρει το HOT DOC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.