Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΟΙ πυρκαγιές ήταν έργο Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών


Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Σε μείζον πολιτικό και διπλωματικό θέμα που απειλεί την ομαλότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εξελίσσονται οι αποκαλύψεις - βόμβα του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ, ότι υπήρχαν μυστικά κονδύλια με τα οποία χρηματοδοτούνταν εμπρησμοί σε ελληνικά δάση. Τις δηλώσεις ο κ. Γιλμάζ φέρεται να έκανε στην εφημερίδα «Μπιργκιούν» η οποία υποστηρίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός είπε: «Όλοι οι πρωθυπουργοί στο τέλος της θητείας τους ενημερώνουν το νέο πρωθυπουργό σχετικά με το πού και πώς χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα κονδύλια. Και εγώ ενημέρωσα σχετικά, και οι προηγούμενοι από εμένα με είχαν ενημερώσει. Έτσι έκαναν ο Ερμπακάν, ο Ετσεβίτ και ο Ντεμιρέλ. Μόνο η κ. Τανσού δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες για τη θητεία της. Μάλιστα είχε πει πως: «Αν το συνεχίσετε θα διαλύσω το συνασπισμό». Και εγώ είπα «ας τελειώσει. Αυτό ήταν το τέλος».
Ο κ. Γιλμάζ αναφέρθηκε σε μυστικά κονδύλια προς πράκτορες της ΜΙΤ που προορίζονταν για δολοφονίες Κούρδων, πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζαν και για εμπρησμούς ελληνικών δασών τη δεκαετία του '90, ειδικά για εμπλοκή τουρκικών μυστικών υπηρεσιών σε καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα μεταξύ του 1995 και του 1997, όταν πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν η Τ. Τσιλέρ. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με δήλωση του εκπροσώπου, Γ. Δελαβέκουρα, χαρακτήρισε σοβαρές τις πληροφορίες που πρέπει να διερευνηθούν και ζήτησε ενημέρωση από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.
Σκιές 
Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων. Για βαριές σκιές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάνει λόγο η Ν.Δ. με δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος Πάνου Παναγιωτόπουλου ο οποίος ζητά από την κυβέρνηση Ερντογάν να παράσχει προς την Ελλάδα την απαιτούμενη, σε βάθος, ενημέρωση για όλες τις πτυχές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης και να προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς που υπέστη η Ελλάδα, ενώ τονίζει πως επιβάλλεται να υπάρξει κατηγορηματική δημόσια δέσμευση από τουρκικής πλευράς ότι τέτοιου είδους «βρόμικες επιχειρήσεις» έχουν πάψει να σχεδιάζονται και να εκτελούνται από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και τα διάφορα παρακλάδια τους.

«Το πολιτικό θέμα που έχει προκύψει είναι τεράστιο και πρέπει να απασχολήσει -εκτός των άλλων- και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την οποία επιθυμεί να προσεγγίσει, ακόμη περισσότερο, η σημερινή Τουρκία», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει χωρίς διερεύνηση τις «δηλώσεις Γιλμάζ που αποκαλύπτουν ότι επί κυβερνήσεως Τσιλέρ είχε διατεθεί ειδικό κονδύλι για τον εμπρησμό των δασών των νησιών μας του ανατολικού Αιγαίου» τονίζει με ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. Οι δηλώσεις αυτές «αποκαλύπτουν με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο τις πρακτικές της Τουρκίας» και «δημιουργούν μείζονος σημασίας πολιτικό θέμα» σημειώνει η κ. Μπακογιάννη. Καλεί, δε, την κυβέρνηση:
α) Να καταγγείλει μέσω του υπουργού Εξωτερικών το γεγονός στην Ε.Ε. και σε όλα τα διεθνή φόρα. β) Να διεκδικήσει από την Τουρκία αποζημιώσεις για το κόστος αποκατάστασης και τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις. γ) Το ΥΠΕΚΑ να ολοκληρώσει τάχιστα τις υπόλοιπες μελέτες αναδασώσεων στα νησιά αυτά.
Από το ΛΑ.Ο.Σ. εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως «όταν ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., τότε βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Καρατζαφέρης, είχε τολμήσει και είχε αναφερθεί στη δράση Τούρκων πρακτόρων-εμπρηστών, το πολιτικό κατεστημένο είχε αντιδράσει με τα συνήθη αντανακλαστικά, περί ακροτήτων και συναφών? αηδιών».
«Τώρα, από τα χείλη ενός πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ομολογείται το έγκλημα. Να χαίρονται τους φίλους και τους κουμπάρους τους».
Σε 25 χρόνια κάηκαν 13,6 εκατ. στρέμματα
Για το 50% των πυρκαγιών στην Ελλάδα δεν έχουν βρεθεί οι αιτίες

Σε... κρανίου τόπο μετατράπηκε η Ελλάδα από το 1980 μέχρι σήμερα εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών που καταγράφονται κάθε χρόνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλες αποδίδονται σε εμπρησμούς από Τούρκους πράκτορες. Από το 1983 μέχρι το 2008 έγιναν στάχτη 13.613.121 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων. Μάλιστα, για περίπου 50% των πυρκαγιών δεν έχουν διαλευκανθεί οι αιτίες τους. Το 1983-2008 κάηκε πάνω από το 10% της έκτασης της Ελλάδας από διαδοχικές πυρκαγιές. Το 78,8% των καμένων εκτάσεων της Ελλάδας είναι δασικές ενώ οι μεγαλύτερες καταστροφές καταγράφονται στην Πελοπόννησο, ειδικά στην Ηλεία (1.275.000 στρ. για την περίοδο 1983-2008 ή 49.039 στρ. κατ' έτος). Την επίμαχη περίοδο, 1995-1997 καταγράφονται τα εξής: Το 1995 έχουμε 1.493 φωτιές και κάηκαν 90.347 στρέμματα δασών και 101.420 στρ. δασικών εκτάσεων. Το 1996 καταγράφηκαν 1.527 φωτιές και κάηκαν 81.114 στρ. δασών και 148.786 στρ. δασικών εκτάσεων και το 1997, 22.73 φωτιές με 161.193 στρ. δασών και 186.620 στρ. δασικών εκτάσεων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 1995 σημειώθηκε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην Πεντέλη όπου κάηκαν περί τα 100.000 στρέμματα σε Πεντέλη, Σχηματάρι, Βίλια, και Ωρωπό ενώ άλλα 77.000 στρ. κάηκαν το 1998.
Καταστροφές 
Να θυμίσουμε επίσης, ότι τη δεκαετία του '90 και συγκεκριμένα το 1993 σημειώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Ικαρία, η οποία είχε προκαλέσει το θάνατο 13 πολιτών.

Θλιβερό ρεκόρ σημειώθηκε το 1998 όταν έγιναν στάχτη 1,1 εκατ. στρ. δασικών εκτάσεων και το 1985 με 1.054.503 στρέμματα.
Τον Αύγουστο του 2007 έχουμε τις χειρότερες πυρκαγιές στη χώρα οι οποίες κατέκαψαν πάνω από 3 εκατ. στρέμματα γης και προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων πολιτών. Τότε είχαν ακουστεί φωνές για «ξένο δάκτυλο» πίσω από τους εμπρησμούς, χωρίς ποτέ να αποδειχθεί τίποτε.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.