Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Τα χωριά μας στο έλεος των γελαδιών

Αποτελεί πιά συνηθισμένο   φαινόμενο σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να συμπεριλαμβάνεται ως θέμα στην ημερήσια διάταξη και η επιβολή προστίμου σε κάποιους  κτηνοτρόφους γιά  παράβαση του Κανονισμού Βοσκοτόπων. Σε όλη την Δωρίδα, σε κάθε Δημοτική Ενότητα βρίσκεται και από ένας τουλάχιστον γελαδάρης με αρκετά κεφάλια και λυμαίνεται την περιοχή. Δεν αφήνουν τίποτε. Ούτε κήπους ούτε δένδρα. Σταβλίζουν μέσα στις αυλές των σπιτιών στις πλατείες στους έρημους δρόμους και στα προαύλια των εκκλησιών. Δεν λογαριάζουν τίποτε.
Από πληροφορίες που έχουμε οι αποφάσεις του συμβουλίου είναι "να ΄χουμε να λέμε". Απλά παίρνονται οι αποφάσεις αλλά στην συνέχεια μπλοκάρονται με ενστάσεις από τους κτηνοτρόφους στην αρμόδια επιτροπή. Αν δεν μπορέσουν  να πετύχουν κάτι προσφεύγουν στο Διοικητικό Δικαστήριο το οποίο διατάζει την προσωρινή αναστολή της απόφασης.  Όλο και κάποιο λάθος θα έχει γίνει στην διαδικασία που θα το ξετρυπώσουν οι δικηγόροι. Μετά από 10 χρόνια που δα εκδικαστεί η αγωγή ποιός ζει και ποιός πεθαίνει. Σε όλο αυτό το διάστημα οι επιδοτήσεις καταβάλλονται κανονικά και ο κτηνοτρόφος παίρνει φορολογική ενημερότητα λες και δεν συμβαίνει τίποτα.... 
Ποιός φταίει γιαυτό? Μήπως οι λιγοστοί κάτοικοι του Δήμου μας οι οποίοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους φοβούμενοι από την μια τα γελάδια και από την άλλη τους κλέφτες. Μήπως ο ωχαδερφισμός μας μας κάνει να υποτιμούμε το θέμα. Μήπως οι τοπικοί άρχοντες αντιμετωπίζουν επιπόλαια το θέμα? Έχει ζητηθεί η συνδρομή των Κρατικών Υπηρεσιών, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
Δεν μπορεί καθώς βλέπετε και στην φωτογραφία να βόσκουν ανεπιτήρητα  50 βόδια ελεύθερα στην Βάθη της Ερατεινής πλάϊ στην Εθνική Οδό Ναυπάκτου Ιτέας και να μην απασχολεί το γεγονός κανέναν. Αφού δεν υπάρχει στάβλος κάτω από τον δρόμο από που περνούν τα ζώα. Από την αερογέφυρα?


Πώς να νιώθει άραγε ο Κορομπίλης που με τόσους αγώνες κατάφερε να περιέλθει στον Δήμο αυτή η μεγάλη  (σε έκταση και αξία) εδαφική έκταση. 
Άραγε να την προόριζε για  κάποια μελλοντική επένδυση  ή για τα γελάδια. 
Ή μήπως είναι κάποια οικολογική καινοτομία του εργολάβου για τον καθαρισμό των παραλιών.....  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.