Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

ΑΪ ΓΙΑΝΝΗΣ: ΤΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΕΥΠΑΛΙΟΥ

Εδώ και αρκετό καιρό μαίνεται η διαμάχη του μοναστηριού της Παναγίας Βαρνάκοβας με τους Ευπαλιώτες γιά το ξωκκλήσι του Άϊ Γιάννη.Η Ηγουμένη του μοναστηριού στηριζόμενη σε χρυσόβουλα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θεωρεί τον Άϊ Γιάννη παρεκκλήσι του Μοναστηριού και το θεωρεί περιουσία της.
Από την άλλη η Διοίκηση της Ένωσης Ευπαλιωτών που πρωτοστατεί στην διεκδίκιση του γιά λογαριασμό της ενορίας του Αγίου Γεωργίου θεωρεί ότι το εξωκκλήσι είναι συνδεμένο με την ιστορία του χωριού. 
Όλοι μας θυμόμαστε το πανηγύρι του Αϊ Γιαννιού στις 8 Μαϊου στην σκιά των πελώριων πλατανιών. Ποιός από μας άραγε δεν έχει ψάξει γιά καβούρια  στις όχθες του Καρυώτη? 
Όμως μέσα στην δίνη αυτής διαμάχης ξεχάσαμε την λέξη Εκκλησία.  Τί είναι άραγε η Εκκλησία?  Εκκλησία δεν είναι οι λαϊκοί, οι ιερείς και οι μοναχοί όλοι μαζί.  Δεν πρέπει να βάλουμε όλοι λίγο νερό στο κρασί μας έτσι ώστε να βρεθεί μιά λύση που να ικανοποιεί όλους?
Τόσο μεγάλη αξία έχει αυτό το εκκλησάκι γιά το μοναστήρι ή κάνει τις μεγάλες εισπράξεις  έτσι ώστε οι Μοναχές  να ποδοπατούν την ιστορία, τα έθιμα και  την αγάπη των Ευπαλιωτών γιά τον Αϊ Γιάννη. 
Άλλως τε μην ξεχνάμε τα περι ακτημοσύνης των μοναχών..  Παραέχει γίνει το κακό με τις επενδύσεις των μοναστηριών στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.