Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Προϋπολογισμός Δήμου: Η ευημερία των αριθμών

Πριν λίγες μέρες το Δημοτικό Συμβούλιο κατάρτισε και ψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου.  Επίσης "καπάκι" σε ξεχωριστή συνεδρίαση ψήφισε τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2015. Πράγματι αυτά τα δύο θέματα συνδέονται μεταξύ τους γιατί το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό αλλά η δύο συναπτές συνεδριάσεις μαρτυρούν το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" της δημοτικής αρχής. Αυτά είναι τα έργα τα οποία θα εκτελεστούν στον  Δήμο, πέστε ότι θέλετε και δεν αλλάζει τίποτε γιατί έχουν κλειδώσει και έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου.
Ας έρθουμε τώρα στον προϋπολογισμό του Δήμου. Δεν προξένησε σε κανέναν σύμβουλο την  περιέργεια γιατί τα στοιχεία που  που εμφανίζονται και αφορούν το 2014 είναι του μηνός Ιουλίου?  Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος απ' ότι ξέρω εντός 10 ημερών από το κλείσιμο του μήνα να στέλνει στοιχεία στο Παρατηρητήριο (βλέπε Τρόικα) διαφορετικά θα  κοπεί η χρηματοδότηση των ΚΑΠ. Γιατί δεν δώσατε τα στοιχεία του Οκτωβρίου?  Μαντεύω ότι το λάθος θα έγινε από κάποιον υπάλληλο ή η παραπάνω ημερομηνία αναφερόταν σε κάποια εγκύκλιο που όμως θα ανέφερε ότι το σχέδιο έπρεπε να έχει υποβληθεί προς έγκριση από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Πριν λίγο καιρό μας είχατε κάνει δηλώσεις για την πολύ καλή οικονομική κατάσταση του Δήμου. Δυόμιση εκατομμύρια απόθεμα μας είχατε πει ότι έχει ο Δήμος. Στον προϋπολογισμό το χρηματικό υπόλοιπο από TAKTIKA είναι μόλις 600.000€. Τα υπόλοιπα 1400.000 είναι χρήματα είναι για συγκεκριμένους σκοπούς (δηλαδή ειδικευμένα) και δεν μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε. Είναι χρηματοδοτήσεις γιά συγκεκριμένα έργα εσπράξεις ΦΠΑκλπ.  Και αν σκεφτούμε το πάρτυ που έγινε προεκλογικά με τα έργα που κάνατε και δεν θα έχουν πληρωθεί μέχρι την 31-7-2014 άνθρακες ο θησαυρός. Πρέπει να έχει δίκιο τελικά ο κύριος "άνω των 800" που λέει ότι δεν υπάρχει σάλιο.. 
Οι ΚΑΠ περιορίστηκαν τόσο πολύ, αν δεν κάνω λάθος 137.000ευρώ τον μήνα, και δεν φτάνουν ούτε για τα λειτουργικά σας έξοδα. Καιρός να κόψετε μερικοί κάποια ταξιδάκια αναψυχής, υπηρεσιακά τηλέφωνα και άσκοπες μετακινήσεις με υπηρεσιακά οχήματα. Για την ΣΑΤΑ που ντρέπομαι να το 'πω έφτασε στα 460.000ευρώ και είναι ο κύριος χρηματοδότης του τεχνικού προγράμματος δεν θα προλάβετε ούτε να την δείτε. Μόλις αρχίσει η εκτέλεση του προϋπολογισμού και δεν θα έχετε να πληρώσετε βασικές υποχρεώσεις θα αναγκαστείτε να την διαθέσετε πολύ διαφορετικά...
Για κοινωνική πολιτική ούτε κουβέντα.  Δηλώσατε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο Δήμο μας. Ντροπή. Ανάγκη δεν είναι μόνο το φαγητό που και αυτό είναι πάρα πολύ μετρημένο σε αρκετές οικογένειες.  Ανάγκη είναι και το ντύσιμο και η εργασία, ανάγκη είναι η θέρμανση, ανάγκη είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Αναρωτηθήκατε ποτέ, σε πόσους κατοίκους έχουν κόψει το ηλεκτρικό και πόσοι είναι σε ρύθμιση και δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Νοικοκυραίοι μέχρι πριν λίγο καιρό , ντρέπονται να το πουν γιατί έχουν μια αξιοπρέπεια..
Για τα έργα μια από τα ίδια. Στο κύριο μέρος συμπεριλαμβάνονται έργα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Θησέας το οποίο έχει λήξει το 2013 και τυχόν αποπληρωμές θα γίνουν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014.  Να μην ξεχάσω και το "ΠΑΜΦΩΚΙΣ" στο οποίο ταυτίζονται οι απόψεις μας. Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ και ουδέποτε θα υλοποιηθεί. Τα άλλα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τον Δήμο όλα κάτω από το όριο της απευθείας ανάθεσης, μη χωροθετημένα για να μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε. Εάν τα ομαδοποιούσατε και κάνατε μελέτες όπως πρέπει και όχι τεχνικές περιγραφές θα μπορούσατε να εξοικονομήστε τουλάχιστον τα μισά χρήματα ή να κάνετε το διπλάσιο έργο.  
Και μέσα σε όλα τα άλλα στον ΚΑ 80-8511 ομολογείτε ότι αδυνατείτε να εισπράξετε ποσό 520.000ευρώ...
 Αλήθεια άσχετα με όλα τα παραπάνω. Τι τον έπιασε τον αντιδήμαρχο Ερατεινής και προανήγγειλε από τώρα την γενναία αύξηση των ανταποδοτικών τελών από το 2016. Για συμμάζεψέ τον αντιδήμαρχε των Οικονομικών γιατί μπαίνει στα χωράφια σου και παρουσίασε και μια τεχνικοοικονομική μελέτη, αν δεν μπορείς να την κάνεις μόνος σου δώστην με ανάθεση σε μια εταιρεία, που να εμφανίζει ότι όλα είναι καλά και ωραία...    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.