Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Η μεγάλη κομπίνα με υπερτιμολογήσεις...


Χρυσάφι πληρώνει τα δημόσια έργα ο Ελληνας φορολογούμενος. Συμπληρωματικές συμβάσεις και απευθείας αναθέσεις, κυρίως σε οδικά και λιμενικά έργα, αυξάνουν τουλάχιστον κατά 90% το κόστος τους. Τις υπερβάσεις δεν πληρώνουν τα κοινοτικά ταμεία, καθώς θεωρούνται αντικανονικές, και επιβαρύνουν τον κρατικό κορβανά εκτοξεύοντας έλλειμμα και χρέος.

Στο 90% υπολογίζεται η μέση «υπερκοστολόγηση» των έργων της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ τουλάχιστον 8-10 χρόνια κάνει να ολοκληρωθεί ένα έργο αντί για 6 το μέγιστο με βάση τον αρχικό σχεδιασμό. Το πρόβλημα αφορά κυρίως οδικά και λιμενικά έργα υποδομής, μικρά και μεγάλα.

Το ίδιο το ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο μιλά για τις υπερβάσεις και υπερτιμολογήσεις των δημοσίων έργων με ταυτόχρονη διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων. ...




Αναρωτιόμαστε μονάχα όταν θα αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα στη χώρα ποιος θα τα πληρώσει;

Η κομπίνα μέσω offshore

Από το «κόσκινο» των οικονομικών εισαγγελέων θα περάσουν ξανά οι χορηγήσεις επιδοτήσεων για προμήθειες στο Δημόσιο, με τιμολόγια offshore εταιρειών, προκειμένου να διωχθούν ποινικά οι υπεύθυνοι για εικονικά τιμολόγια και παράνομες υπερτιμολογήσεις offshore που ζημίωσαν το κράτος και να διεκδικηθεί η επιστροφή των καταχρασθέντων ποσών.

Την επανεξέταση διαφόρων περιπτώσεων επιδοτήσεων που αφορούν συναλλαγές και τιμολόγια μέσω offshore εταιρειών ζήτησε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας επικαλούμενους ελέγχους και εκθέσεις του ΣΔΟΕ που διαπίστωσαν υπερτιμολογήσεις ακόμα και πάνω από 2.000%, αλλά και έκδοση εικονικών τιμολογίων από offshore εταιρείες, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν οι σχετικές επιδοτήσεις.
Ανάμεσα στις προς επανεξέταση υποθέσεις συγκαταλέγεται περίπτωση υπερτιμολόγησης 2.000% για προμήθεια μηχανήματος από την Ισπανία, του οποίου η πραγματική τιμή ανερχόταν σε 12.400 ευρώ. Με τιμολόγιο που εξέδωσε offshore εταιρεία στον «φορολογικό παράδεισο» των νησιών Μαν, το μηχάνημα επενδυτικού προγράμματος τιμολογήθηκε στα 525.000 ευρώ και με τη μεθόδευση αυτή η προμηθεύτρια εταιρεία εισέπραξε από το υπουργείο Ανάπτυξης επιχορήγηση 231.550 ευρώ και καρπώθηκε ουσιαστικά ποσό 219.150 ευρώ!
Σε άλλη περίπτωση επιχειρηματίας, αφού εξασφάλισε στο όνομά του εικονικό τιμολόγιο από offshore εταιρεία ύψους 52.825 ευρώ για μηχάνημα που ποτέ δεν αγόρασε, κατόρθωσε να πάρει επιδότηση 21.130 ευρώ.
Οι σχετικοί οικονομικοί έλεγχοι έφεραν στο φως και υποθέσεις προμήθειας ιατρικών μηχανημάτων, που αγοράστηκαν κατά 400% ακριβότερα. Ενώ το πραγματικό κόστος αγοράς μίας μηχανικής βαλβίδας καρδιάς ανερχόταν με βάση το τιμολόγιο σε 1.225 ευρώ, την ίδια βαλβίδα τιμολόγησε η offshore εταιρεία, με συνέπεια να την προμηθευθούν τα νοσοκομεία έναντι 5.450 ευρώ τη μία. Δύο τέτοιες βαλβίδες με υπερτιμολόγηση 345% τοποθετήθηκαν σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ με επιβάρυνση του ασφαλιστικού φορέα, ενώ αντίστοιχες περιπτώσεις εντοπίστηκαν και με προμήθειες εκατοντάδων άλλων μηχανημάτων.

Πηγή:logiosermis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.