Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Φίλε Αντώνη, η ύφεση θα φτάσει το 10%!


Γράφει ο Δευκαλίων

Συμπληρώνονται σήμερα 38 χρόνια από την ημέρα που η απριλιανή δικτατορία παρέδωσε ειρηνικά την εξουσία στους πολιτικούς εκπροσώπους των τότε αστικών κομμάτων της χώρας.
Αναλυτικά το τότε στρατιωτικό καθεστώς ηττημένο στρατιωτικά, πολιτικά και ηθικά στην συνείδηση του Ελληνικού Λαού λόγω των τραγικών εξελίξεων στα εθνικά θέματα (Κυπριακό, επιστράτευση παρωδία) αναγκάστηκε να παραδώσει την εξουσία.
Η παράδοση της εξουσίας έγινε ειρηνικά και την πολιτική αρχή κατέλαβαν πολιτικοί από όλα τα τότε αστικά κόμματα με επικεφαλής τον παραδοσιακό αρχηγό της δεξιάς κ. Κ. Καραμανλή.
Τονίσαμε τις λέξεις ειρηνικά και αστικά κόμματα. Το μεταπολιτευτικό ελληνικό κράτος και πολιτικό σύστημα δεν είναι προϊόν αστικής ή προλεταριακής επανάστασης, αλλά προϊόν πολιτικού συμβιβασμού. Και εκεί έγκειται η μεγαλύτερη αδυναμία του που...
το οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο.
Τι θέλουμε να πούμε; Το στρατιωτικό καθεστώς στα πλαίσια του αστικού κοινοβουλευτικού συστήματος ήταν μία ανωμαλία. Η ανωμαλία αυτή στο πολιτικό σύστημα της χώρας δεν ήρθη με παρέμβαση των αστικών δυνάμεων, αλλά με συνεννόηση των αστικών δυνάμεων. Ήτοι οι πιο παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις συνεννοήθηκαν με τις περισσότερο ριζοσπαστικές να παραδοθεί η εξουσία ειρηνικά. Και όλα αυτά φυσικά υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ που είχαν αναλάβει κατ’ αποκλειστικότητα και μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας τον ρόλο του φύλακα-προστάτη της χώρας.
Αυτός ο τρόπος μετάβασης όμως είχε στον πυρήνα του DNA του το σπέρμα της αποτυχίας. Το αστικό σύστημα της χώρας δεν μπολιάστηκε, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ηγέτη της δεξιάς κ. Κ. Καραμανλή, με τις φρέσκες ιδέες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που διαπερνούσαν τότε όλη την δυτική Ευρώπη. Θεώρησαν την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σαν μία οικονομική ένωση που θα έδινε βοήθεια στην μικρή και σχετικά υποανάπτυκτή οικονομικά μικρή Ελλάδα. Η κομπραδόρικη λογική στην ολοκλήρωση της. Η αποθέωση του μεταπρατισμού.
Μοιραία η χώρα δεν απέκτησε σύγχρονες οικονομικές δομές και απόλυτα συνδεδεμένη με την διεθνή αλλά και εγχώρια πραγματική οικονομία και τραπεζικό σύστημα. Ο τραπεζικός δανεισμός συνέχισε να είναι δικαίωμα των 30 μεγάλων και ισχυρών ελληνικών οικογενειών.
Αποτέλεσμα; Η μεγαλύτερη οικονομική κρίση της τελευταίας 100ετίας να βρίσκει την Ελλάδα χωρίς την ελάχιστη παραγωγική δομή. Δηλαδή ουσιαστικά ανοχύρωτη. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναζητηθεί και η βασική αιτία του δράματος της μνημονιακής ύφεσης.
Ήδη από ότι πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ ο Πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς δηλώνει ότι η ύφεση είναι πιθανόν να ξεπεράσει το 7%. Φίλε Αντώνη, η ύφεση θα φτάσει το 10%!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.