Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Μεταξύ εξαθλίωσης και χρεοκοπίας διάλεξαν την εξαθλίωση, θα έχουν όμως πολύ σύντομα και την χρεοκοπία!


Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
   
Λοιπόν όσο περνάνε οι ημέρες τα πράγματα ξεκαθαρίζουν. Η νέα δανειακή σύμβαση και το PSI+ ψηφίζονται, έστω και με αρκετές απώλειες από τα δύο μεγάλα κόμματα, την Κυριακή το βράδυ και γίνονται νόμος του Κράτους. Για τη νέα δανειακή σύμβαση έχουν γίνει γνωστά δημοσίως αρκετά πράγματα. Για το PSI+ απολύτως τίποτε. Το σύνολο του πολιτικού φάσματος έχει τοποθετηθεί οριστικά και ξεκάθαρα πάνω στο θέμα της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI+. Κατ’ αρχάς η πάλαι ποτέ φίλο-μνημονιακή συμμαχία (ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, Ντόρα Μπακογιάννη) διασπάστηκε. Η ηγεσία του ΛΑΟΣ επιχείρησε γιαμία ακόμα φορά να κάνει μία στροφή 180 μοιρών από παλαιότερες δημοσίως εκπεφρασμένες θέσεις. Στην συγκεκριμένη περίπτωση επιχείρησε από συνεπή φίλο-μνημονιακή δύναμη να εμφανιστεί ως αντί-μνημονιακός πατριωτικός πόλος. Φυσικά κανείς δεν πίστεψε αυτή την αντί-μνημονιακή στροφή της ηγεσίας του ΛΑΟΣ., με αποτέλεσμα η ηγεσία του ΛΑΟΣ να αρχίσει να γελοιοποιείτε.
Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται δημόσιες διαφωνίες τέως υπουργών αλλά και βουλευτών. Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι τέως υπουργοί του Γιώργου Παπανδρέου, θερμοί κατά τη διάρκεια της υπουργικής τους θητείας, υποστηρικτές της φίλο-μνημονιακής πολιτικής μετατρέπονται σήμερα σε αντί-μνημονιακούς διότι αντιλήφθηκαν το πολιτικό και ιδεολογικό τους λάθος. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα της πιο χυδαίας μορφής δημαγωγίας και άκρατου καιροσκοπισμού που χαρακτηρίζει τους συνεργάτες (τέως και νυν) του Γιώργου Παπανδρέου. Θα δούμε όμως και θα κρίνουμε τη στάση αυτών των πρωτοκλασάτων και προσφάτως αντί-μνημονιακών ΠΑΣΟΚ-ων στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο αντί-μνημονιακός αγώνας θα είναι μακροχρόνιος. Αλλά και στο αντί-μνημονιακό μέτωπο συνέβη μία σημαντική ποιοτική διαφοροποίηση. Δύσκολα ή εύκολα, όλοι οι συμμετέχοντες πήραν τελικά σαφή δημόσια θέση. Στο ερώτημα που διατυπώθηκε από το φίλο-μνημονακό μέτωπο (χρεοκοπία ή νέα δανειακή σύμβαση στα πλαίσια πάντα της γνωστής εκβιαστικής εκστρατείας σοκ και δέος) δόθηκε σαφή απάντηση. Χρεοκοπία τώρα που οι κάτοχοι Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων δεν έχουν καμία κατοχύρωση και όχι μετά από λίγο καιρό, τότε που οι κάτοχοι των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων θα έχουν κατοχυρωθεί 100% μέσω της διαδικασίας PSI+.
Ας το αναλύσουμε λίγο περισσότερο αυτό το σημείο. Σήμερα οι κάτοχοι Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, δηλαδή κυρίως οι Ευρωπαϊκές τράπεζες, δεν είναι κατοχυρωμένοι ως προς την εξέλιξη της χρεοκοπίας. Ήτοι εάν προκύψει χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα πάρουν ούτε 1 ευρώ. Μετά την υλοποίηση του PSI+ θα είναι 100% κατοχυρωμένοι, αφού τα νέα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα θα προστατεύονται από το Αγγλικό δίκαιο και τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Δηλαδή θα πάρουν το 100% της ονομαστικής αξίας των νέων ομολόγων μέσω κατασχέσεων που θα καλύπτονται νομικά με τις αποφάσεις των αγγλικών δικαστηρίων. Τότε (μετά την ανταλλαγή των ομολόγων μέσω της διαδικασίας PSI+) θα είναι πάρα πολύ εύκολο να αφεθεί η χώρα να χρεοκοπήσει αφού δεν θα κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες,. Σήμερα (που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα το PSI+) είναι πάρα πολύ δύσκολο ως αδύνατο να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, άσχετα από τους λεονταρισμούς της φράου Μέργκελ. Κινδυνεύει το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης.
Σε πάρα πολύ απλά Ελληνικά. Αφού υλοποιηθεί η διαδικασία PSI+ και όταν χρειαστεί να υιοθετηθούν νέα εισπρακτικά μέτρα που θα καλύψουν την αδυναμία επίτευξης των στόχων της νέας δανειακής σύμβασης θα προκύψει χρεοκοπία.
Γιατί αυτό; Γιατί η ύφεση θα έχει τόσο μεγάλο μέγεθος που κανείς δεν θα πιστεύει ότι θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί οποιοδήποτε πρόγραμμα λιτότητας. Τότε οι ηγεσίες της ΕΕ και του εγχώριου κυρίαρχου πολιτικό-οικονομικού συστήματος, από κοινού, θα αποφασίσουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την συντεταγμένη χρεοκοπία.
Τι είπε το αντί-μνημονιακό μέτωπο στην παρούσα φάση; Άτακτη χρεοκοπία ως ύστατη θέση άμυνας, για να καταλάβει η ηγεσία της ΕΕ ότι και θα αντιμετωπίσει μείζον τραπεζικό πρόβλημα, άρα δεν μπορεί να παίζει με τις τύχες και τη μοίρα ενός λαού. Αυτός ο συγκεκριμένος εκβιασμός μπορούσε να ισοσκελίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους εκβιασμούς της περιβόητης Τρόικας ώστε να προκύψει μία σχετικά έντιμη και δίκαιη λύση.
Για μία ακόμα φορά, η ηγεσία του εγχώριου και κυρίαρχου πολιτικό-οικονομικού συστήματος απέδειξε ότι δεν διαθέτει ούτε μία στάλα εθνικής σκέψης. Εξυπηρέτησε τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του Γάλλο-Γερμανικού άξονα του Βόρειο Ευρωπαϊκού Βιομηχανικού κατεστημένου και του Εβραϊκού χρηματιστηριακού κεφαλαίου και αδιαφόρησε για την αξιοπρέπεια και την ελάχιστη δυνατότητα επιβίωσης του Ελληνικού Λαού. Μεταξύ εξαθλίωσης και χρεοκοπίας διάλεξαν την εξαθλίωση, θα έχουν όμως πολύ σύντομα και την χρεοκοπία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.