Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Η ύφεση του 2012 θα είναι ένας οικονομικός τυφώνας...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/

Η ΕΕ ανακοίνωσε την πρόβλεψη της για την ύφεση στην Ελλάδα το 2012. Η ΕΕ αναθεωρεί λοιπόν την προηγούμενη πρόβλεψη της που ήταν 2,8% του ΑΕΠ. Η νέα πρόβλεψη είναι 4,3% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά πρόκειται για μία μικρή διαφορά περίπου 1,5 % του ΑΕΠ, η οποία θα απαιτήσει κάποια νέα μέτρα ώστε να καλυφθεί η απόκλιση από την προηγούμενη πρόβλεψη. Διότι με την προηγούμενη πρόβλεψη καταρτίστηκε η νέα δανειακή σύμβαση η οποία σήμερα αναθεωρήθηκε επί τα χείρω.
Εμείς τα είχαμε πει εδώ και πολύ καιρό. Η ύφεση του 2012 θα είναι ένας οικονομικός τυφώνας που δεν θα έχει προηγούμενο στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Η ΕΕ την υπολογίζει ήδη στο 4.3% του ΑΕΠ. Εμείς πιστεύουμε ότι θα είναι ίση ή λίγο μεγαλύτερη από την ύφεση του 2011. Και στην μία πρόβλεψη (της ΕΕ για ύφεση 4,3% του ΑΕΠ ) αλλά και στην άλλη (της στήλης για ύφεση ίση ή μεγαλύτερη αυτής που καταγράφηκε το 2011) το μέλλον είναι ζοφερό.
Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και μετά, θα εμπεδωθεί στην χώρα φτώχεια που παρόμοια δεν θα έχουν βιώσει οι μετά-κατοχικές γενιές. Η πείνα, η εξαθλίωση, η ανεργία, η μιζέρια θα είναι πρωτόγνωρες. Και δυστυχώς δεν θα είναι ένα φαινόμενο μικρής χρονικής διάρκειας. Θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια. Εκεί θα φτάσουμε.
Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε. Μακάρι όλα αυτά να αποδειχθούν λάθη και ανοησίες. Μακάρι να διαψευσθούν αυτές οι προβλέψεις αλλά και όσες έχουν αναφερθεί σε παλαιότερα άρθρα. Μακάρι όλα να πάνε καλά και να επιβεβαιωθούν έστω και την ύστατη στιγμή τα αισιόδοξα σενάρια. Μακάρι η στήλη να πέσει έξω και να παραδοθεί στην διάθεση και κριτική των απανταχού κωμωδιογράφων.
Αλλά δυστυχώς ήδη οι πρώτες ενδείξεις όπως η σημερινή της αναθεώρησης της ύφεσης 2012 δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Πλήρη επιβεβαίωση των απόψεων της στήλης. Πολύ φοβόμαστε ότι 70 χρόνια μετά… τον χειμώνα του 2012 θα ξαναζήσουμε τον τρομερό χειμώνα της πείνας, τον χειμώνα του 1942!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.