Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Αποκλεισμός του ΧΥΤΑ Ξερόλακκας από κατοίκους

Σε επ΄ αόριστον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ της Πάτρας, που βρίσκεται στην περιοχή Ξερόλακκας, προχώρησαν οι κάτοικοι των γειτονικών περιοχών. Οι κάτοικοι ζητούν να κλείσει ο ΧΥΤΑ, διότι όπως υποστηρίζουν έχει κορεσθεί και προκαλεί ρύπανση...

Από την πλευρά του ο δήμος υποστηρίζει πως δεν έχει άλλη επιλογή για την εναπόθεση των απορριμμάτων, μέχρι να λειτουργήσει το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή "Φλόκα" στην δυτική Αχαΐα, που προσδιορίζεται χρονικά για το 2015.
Πάντως όπως προστίθεται από την πλευρά του δήμου, υπάρχει μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών, σύμφωνα με την οποία ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας μπορεί να λειτουργήσει μέχρι το 2016, υπό την προϋπόθεση να γίνει η σωστή διαμόρφωση, χωρίς να δημιουργηθεί νέο κύτταρο για την εναπόθεση των απορριμμάτων.
Οι εκπρόσωποι των κατοίκων αναφέρουν ότι λόγω της μη καύσης του βιοαερίου προκαλείται ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ συμπληρώνουν ότι τα στραγγίσματα των σκουπιδιών καταλήγουν στον Πατραϊκό κόλπο, μέσω των χειμάρρων "Καραββά" και "Μειλίχου".
Ο αποκλεισμός του ΧΥΤΑ αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων, αφού κάθε μέρα παράγονται στην Πάτρα σύμφωνα με τον δήμο περίπου 300 τόνοι.
Όσον αφορά τις λύσεις για την μεταφορά απορριμμάτων εκτός Αχαΐας, αποκλείσθηκε λόγω του υψηλού κόστους, ενώ ο δήμος δυτικής Αχαΐας έχει αρνητική στάση σε ενδεχόμενη μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φλόκα, με το σκεπτικό ότι θα κορεσθεί νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο.
Πάντως και ο δήμος Πατρέων φαίνεται να μην προτιμά το ΧΥΤΑ του "Φλόκα" αφ΄ ενός λόγω κόστους και αφ΄ ετέρου λόγω προβλημάτων στο οδικό δίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.