Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Τους άλλαξε όλους για να μην αλλάξει τίποτα


Η αλλαγή των προσώπων συνιστά προσπάθεια βελτίωσης της κυβερνητικής εικόνας. Ουδόλως όμως συνεπάγεται τροποποίηση της γραμμής που έχει χαράξει η τρόικα. 

O σαρωτικός ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε, σηματοδοτεί τρεις βασικές παραδοχές του επιτελείου Σαμαρά-Βενιζέλου:
Πρώτον, η ηγεσία της μνημονιακής κυβερνητικής συμμαχίας έχει πλήρη συναίσθηση του μεγέθους της εκλογικής ήττας που υπέστη. Δεν πιστεύει δηλαδή λέξη από τις αρλούμπες που εκστομίζουν στις τηλεοράσεις τα στελέχη της περί αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες. Σαμαράς και Βενιζέλος καταλαβάινουν επίσης ότι αυτή η ήττα τους προοιωνίζεται την οριστική ανατροπή τους, αφού διαμορφώνεται ένα καινούργιο πολιτικό σκηνικό, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι ‘αυτό και άλλαξαν τόσοι υπουργοί, γι’ αυτό και μετακινήθηκαν πρόσωπα-σύμβολα της προηγούμενης κυβέρνησης όπως ο Στουρνάρας και ο Κεδίκοκλου, γι’ αυτό και μπαίνουν στο κυβερνητικό σχήμα βασικοί εκπρόσωποι της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς» που υποτίθεται ότι θα επικοινωνήσουν καλύτερα με τη δυσαρεστημένη βάση της ΝΔ.
Δεύτερον, με τον ανασχηματισμό η κυβέρνηση έδωσε στην πραγματικότητα το έναυσμα για τη νέα προεκλογική περίοδο. Το πόσο θα διαρκέσει αυτή η προεκλογική περίοδος εξαρτάται βέβαια από το πώς θα πάει η επιχείρηση «πειθούς» των ανεξάρτητων (ή προς ανεξαρτητοποίηση) βουλευτών για να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός 180, ο οποίος διασφαλίζει την προεδρική εκλογή. Όπως και να ‘χει, το νέο κυβερνητικό σχήμα φτιάχτηκε με το βλέμμα στις κάλπες, αφού βασικό κριτήριο για τη συγκρότησή του δεν ήταν οι όποιες ανάγκες της διοίκησης, αλλά η άγρα ψήφων. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι το δικό της μέλλον δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ.
Τρίτον, δεν πρέπει  να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το ότι κυβέρνηση θα συνεχίσει με την ίδια συνέπεια την καταστροφική πολιτική του Μνημονίου. Η αλλαγή των προσώπων συνιστά προσπάθεια βελτίωσης της κυβερνητικής εικόνας. Ουδόλως όμως συνεπάγεται τροποποίηση της γραμμής που έχει χαράξει η τρόικα. Η πιο απτή απόδειξη ότι η πολιτική δεν αλλάζει, είναι η τοποθέτηση του Γκίκα Χαρδούβελη στο Υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για έναν άνθρωπο των τραπεζών του ο οποίος διατέλεσε επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του τραπεζίτη-πρωθυπουργού. Η επιλογή Χαρδούβελη εγγυάται την πλήρη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζών και από τη νέα κυβέρνηση. Επιπλέον, διασφαλίζει ότι θα συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η τακτικής της… μη διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Συνοψίζοντας, παραφράζουμε τη μεγαλειώδη ατάκα από το Γατόπαρδο του Βισκόντι: με τον ανασχηματισμό άλλαξαν όλοι για να μην αλλάξει τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.