Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Ένοχος ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Φώτης Αρβανίτης


Ο δικηγόρος Σπυρίδων Χατζηνικολάου και ο εκπρόσωπος της υπεράκτιας εταιρείας Torcaso το 1999 (όταν αγοράστηκαν τα ακίνητα της λεωφόρου Κηφισίας) Παντελής Ζαχαριάδης απαλλάχθηκαν λόγω αμφιβολιών.

Ειδικότερα, ένοχοι για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κρίθηκαν οι: Βίκη Σταμάτη, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Ευφρ. Λαμπροπούλου, Γιάννης Σμπώκος, Γιώργος Σαχπατζίδης, Αστέριος Οικονομίδης, Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα, Παναγιώτης Σταμάτης (αδελφός της Β.Σταμάτη), Νίκος Ζήγρας, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Φώτης Αρβανίτης, Νίκος Καρατζάς, Οράτιος Μελάς, Γιώργος Κωνσταντάτος και Νικόλαος Γεωργουλάκης.

Στην ανάγνωση της απόφασης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, το δικαστήριο με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία και τις απολογίες των κατηγορουμένων, έκρινε ότι ο πρώην υπουργός διέπραξε το αδίκημα της κατ' εξακολούθηση δωροδοκίας (που είναι παραγεγραμμένο), ζητώντας ωφελήματα για να καταρτιστούν συμβάσεις για τα TORM1 και τα υποβρύχια.

Κατά την κρίση του δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός ζητούσε ωφελήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Αμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001.

Σύμφωνα με το δικαστήριο τα χρήματα που εισέπραξε και που διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών, επί σχεδόν μια δεκαετία, υπερβαίνουν το ποσό των 18 δισ. δραχμών.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός κρίνεται ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα προερχόμενη από κατ΄εξακολούθηση δωροδοκία, από κοινού και κατά μόνας, με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε την πράξη κατ΄επάγγελμα, γεγονός που σύμφωνα με τον νόμο, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη.

Ομοίως, ένοχοι κρίνονται ο αρχιτέκτονας Αριστείδης Οικονομίδης, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νίκος Ζήγρας, ο οποίος κρίθηκε αθώος για μία πράξη που αφορά έμβασμα σε λογαριασμό της Βίκυς Σταμάτη.

Με την επιβαρυντική περίσταση της νομιμοποίησης εσόδων κατ' επάγγελμα κρίθηκαν ένοχοι, επίσης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, η κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, η δικηγόρος Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα, ο δικηγόρος Γιώργος Κωνσταντάτος (που κρίθηκε αθώος για μια πράξη χρήσης πλαστού εγγράφου), ο οδοντίατρος Νίκος Γεωργουλάκης και οι επιχειρηματίες Οράτιος Μελάς και Κωνσταντίνος Αντωνιάδης.

Ένοχοι χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της διάπραξης κατ΄επάγγελμα νομιμοποίηση εσόδων, που κατά τον νόμο τιμωρείται με κάθειρξη 5-10 έτη, κρίθηκαν οι Παν. Σταμάτης, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, ο επιχειρηματίας, πρώην βουλευτής Φώτης Αρβανίτης και ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Ιανός Νίκος Καρατζάς.

Η διαδικασία συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των δικηγόρων και την πρόταση των εισαγγελέων, για το αν και σε ποιους κατηγορουμένους θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά, ενώ η απόφαση επί των ποινών αναμένεται αύριο,Τρίτη. Για όσους κρίθηκαν ένοχοι κατ' επάγγελμα αναμένονται ποινές από 10 έως 20 χρόνια. Για τους υπόλοιπους από 5 έως 10 χρόνια.


Η απόφαση του δικαστηρίου

Το δικαστήριο ερευνώντας παρεμπιπτόντως και το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του ελληνικού δημοσίου αποφάνθηκε ότι τελέστηκε το έγκλημα υπό την ιδιότητα του ζητώντας υπόσχεση ωφελημάτων από το 97 ως το 2001 για την ανάθεση των υποβρυχίων και TOR m1.

Αποδείχτηκε πλήρως η στοιχειοθέτηση της πράξης της νομιμοποίησης για τους παρακάτω κατηγορούμενους. Το συνολικό ποσό που διακινήθηκε είναι τουλάχιστον 55 εκατ. ευρώ το οποίο του καταβλήθηκε τμηματικά από 1997 ως 2007 είτε δια τρίτων όπως: Μπέλτσιος, Αβατάγγελος, Ζήγρας, Μιχαηλίδης, Φουάντ, Ματαντός και Σμπώκος, είτε μέσω τραπεζικών εμβασμάτων, είτε μέσω εσωχώριων ή εξωχώριων εταιριών.

Ένοχοι για κατ’ εξακολούθηση νομιμοποίηση εσόδων από το έγκλημα που διέπραξε ο Άκης Τσοχατζόπουλος της παθητικής δωροδοκίας κατ´εξακολούθηση κρίθηκαν:

Άκης Τσοχατζόπουλος: κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση από κοινού και κατά μόνας

Αστέριος Οικονομίδης: κατ’επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση από κοινού και κατά μόνας

Ευφροσύνη Λαμπροπούλου: κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση από κοινού και κατά μόνας

Νίκος Ζήγρας: από κοινού κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα

Γεώργιος Σαχπατζίδης: από κοινού κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση

Αρετή Τσοχατζοπούλου: κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα από κοινού και κατά μόνας

Βίκυ Τσοχατζόπουλου: κατ’ εξακολούθηση από κοινού και κατ’α μόνας και κατ’ επάγγελμα

Ιωάννης Σμπώκος: κατ’ εξακολούθηση από κοινού και κατά μόνας και κατ’ επάγγελμα

Μαρία Ταλίρα Τσεκούρα: κατ’ εξακολούθηση κατ’ επάγγελμα και από κοινού.

Νίκος Γεωργουλάκης: κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα

Παν. Σταμάτης: κατ’εξακολούθηση και από κοινού

Οράτιος Μελάς: κατ’επάγγελμα

Κωνσταντίνος Αντωνιάδης: κατ’ επάγγελμα

Γκούντρουν Τσοχατζόπουλου: κατ’εξακολούθηση και από κοινού

Φώτης Αρβανίτης: κατ’εξακολούθηση και από κοινού

Νικόλαος Καρατζας: κατ´εξακολούθηση και από κοινού

Γεώργιος Κωνσταντάτος: κατ´εξακολούθηση και κατ´επάγγελμα

Αθώοι οι Παντ. Ζαχαριάδης και Σπ. Χατζηνικολάου αθώοι λόγω αμφιβολιών.

Όσοι έχουν κατ´επάγγελμα τιμωρούνται με 10-20 χρόνια κάθειρξης

Όσοι δεν έχουν με 5-10 χρόνια φυλάκιση.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.