Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ανάκληση ένταξης των έργων ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ και ΕΥΠΑΛΙΟΥ από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ


Παρέμβαση της πρώην Βουλευτή Φωκίδας κ. Αφροδίτης Παπαθανάση

«Σχετικά με την απόφαση ανάκλησης των πράξεων ένταξης των έργων ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ-ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ και ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ Δ.Ε. ΕΥΠΑΛΙΟΥ από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ».
Με την υπ.αριθμ.126367/ 21.12.2012 απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» που δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ:Β4Μ10-02Ζ , ανακλήθηκαν οι αποφάσεις ένταξης των πράξεων ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ-ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ(MIS 346650) και ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ Δ.Ε. ΕΥΠΑΛΙΟΥ (MIS 346649).
Η απόφαση αυτή είναι κακή απόφαση για το Νομό και το Δήμο Δωρίδας γιατί και τα δύο σχεδιαζόμενα έργα είναι έργα περιβαλλοντικής προστασίας , ενώ το νέο κοινοτικό πλαίσιο χρηματοδότησης από το 2014-2020 πολύ δύσκολα (και λόγω χαμηλότερου κατά 6 με 7 δις προϋπολογισμού) θα χρηματοδοτήσει ανάλογα έργα. Επίσης ας μην ξεχνούν , όσοι προφανώς δεν ασχολήθηκαν με την τύχη των έργων , ότι είμαστε ήδη στο 2013. Τελευταία χρονιά όπου έργα μπορούν να δημοπρατηθούν, χωρίς κίνδυνο, από το Δ ΚΠΣ ανεξαρτήτως προγράμματος. Και η όποια νέα ένταξη χρειάζεται χρόνο και πρόθυμους ανθρώπους να τρέξουν.
Άρα ποια είναι η άμεση λύση;
Να μπορέσει με την κατάλληλη παρουσίαση , πχ δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα, ο Δήμος Δωρίδας να αποδείξει ότι είναι κοντά στην προκήρυξη έστω υποέργων των δύο έργων και με την επιχειρηματολογία που θα καταθέσει να άρει την απόφαση ανάκλησης. Όπως επίσης να βοηθηθεί ο Δήμος από την κ. Βουλευτή , άμεσα , χθες , να δει τους πολιτικούς προϊσταμένους του προγράμματος και να εξηγήσει την αναγκαιότητα των έργων για την ανάπτυξη της περιοχής.
Γι αυτό , πριν τους αφορισμούς και την «απόδοση» ευθυνών προέχει κάποιοι να τρέξουν και να βιαστούν πολύ. Και όσοι μπορούν, ας βοηθήσουν για το καλό της περιοχής.

Θα μπορούσε η απένταξη να έχει αποφευχθεί ;
Ας θέσουμε την βασική ερώτηση προς κάθε αρμόδιο και κύρια σε όσους έχουν την ευθύνη της εκπροσώπησης του νομού και την ευθύνη παρακολούθησης του ΕΣΠΑ :Πόσες φορές , μια , δύο , πέντε ή καμία, τους τελευταίους έξι μήνες , είχατε συναντήσεις με τους αρμόδιους χειριστές των έργων στην Διαχειριστική Αρχή του ΕΠΠΕΡΑΑ (το πρόγραμμα που είχαν ενταχθεί τα έργα) και πόσες φορές είδατε τους αρμόδιους πολιτικούς προϊσταμένους του προγράμματος ;

Οι εντάξεις όπως και η υλοποίηση των έργων είναι δυναμική διαδικασία. Τα έργα δεν είναι «μπιμπελό» να τα βάλουμε στο σκρίνιο ή να περιμένουμε από μόνα τους αυτόματα να εξελίσσονται. Ο σχεδιασμός των προγραμμάτων μπορεί και να αλλάζει, η χρηματοδότηση ή οι όροι να δυσκολεύουν , οι χειριστές και οι προϊστάμενοι να αλλάζουν ή να υπάρχουν υπερδεσμεύσεις στο πρόγραμμα . Ειδικά τώρα καθώς το 2013 είναι το τελευταίο έτος ένταξης για το Δ ΚΠΣ. Άρα , η παραπάνω ερώτηση , τους τελευταίους μήνες τίθεται περισσότερο έντονα.
Διακινείται ,με το γνωστό τρόπο , πιθανολογώ από όσους δεν θέλουν να αναλάβουν καμιά ευθύνη , ότι τα έργα εντάχθηκαν για «ψηφοθηρικούς λόγους» καθώς δεν θα χρηματοδοτηθούν έργα σε οικισμούς Β και Γ προτεραιότητας….
Απάντηση : Τα παραπάνω έργα είχαν ενταχθεί στην στον άξονα προτεραιότητας «Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων» , κωδικός πρόσκλησης 2.11 με ενδεικτικές μεταξύ των άλλων πράξεις ,όπως σαφώς η πρόσκληση αναφέρει : «1. Έργα κατασκευής εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και δικτύων αποχέτευσης σε οικισμούς Β και Γ Προτεραιότητας κατά την Οδηγία 91/271» , με αρχικό συνολικό προϋπολογισμό 931 εκατ. Ευρώ. (www.epperaa.gr/el/pages/axonasproteraiothtas2.aspx)
Άρα , παρά την «κακή δημοσιογραφική ή μη πληροφόρηση συγκεκριμένων μέσων» , υπήρξε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ , για υποβολή προτάσεων οικισμών Β και Γ Προτεραιότητας για έργα κατασκευής εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και δικτύων αποχέτευσης από τις αρχές του 2011. Πρόσκληση 2.11 Πρωτ.184849/Π88/31.12.2010.

Δηλαδή , το ίδιο το πρόγραμμα , με την πρόσκλησή του από 31.12.2010 προβλέπει την ένταξη και χρηματοδότηση και του έργων όπως της Ερατεινής και του Ευπαλίου. Άρα είτε οι διακινούντες της πληροφορίας, είτε οι γράφοντες ή και οι δύο δεν μπήκαν καν στον κόπο να δουν την προκήρυξη του έργου.
Υπήρξε προχειρότητα ή καθυστέρηση στην υποβολή και ένταξη των έργων ;
Απάντηση : Ειδικά με το έργο της Ερατεινής και λόγω του προβλήματος με το βιολογικό καθαρισμό (ξέρετε κ.κ. αρμόδιοι το θέμα υποθέτω), προσωπικά ασχολήθηκα και έτρεξα από την εποχή που ήμουν νομαρχιακή σύμβουλος. Και δεν νομίζω να υπάρχει κανείς να το αμφισβητεί αυτό.
Ας δούμε τους χρόνους :
Η Πρόσκληση 2.11 Πρωτ.184849/Π88/ του ΕΠΠΕΡΑΑ βγαίνει στις 31.12.2010.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας στις 02 Μαρτίου 2011 έλαβε απόφαση για την κατάθεση τεχνικών δελτίων στην παραπάνω πρόσκληση.
Ακολούθησαν πολλές συναντήσεις του Δήμαρχου Δωρίδας και εμού τόσο με τους αρμόδιους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς αλλά και με στελέχη της διαχειριστικής αρχής του ΕΠΠΕΡΑΑ καθώς και κατάθεση υπομνημάτων στους πολιτικούς προϊσταμένους για την στήριξη της θέσης της ένταξης των έργων.
Τα έργα μετά την υποβολή όλων των δικαιολογητικών από το Δήμο Δωρίδας (ο οποίος μπορεί και να δώσει και την πλήρη πληροφορία της διαδικασίας κατάθεσης) και την τεχνική αξιολόγηση τους, τελικά εντάχθηκαν: τον Απρίλιο του 2012 η Ερατεινή με 3,198 εκατ. Ευρώ(MIS 346650) και τον Μάρτιο του 2012 το Ευπάλιο με 5,166 εκατ. Ευρώ(MIS 346649).

Τι είπαμε ότι δεν ξέρουμε αν έγινε ;
Δεν γνωρίζουμε αν από το καλοκαίρι του 2012 και μετά κάποιος ή η κ. Βουλευτής ή ο Αρμόδιος ΕΣΠΑ Αντιδήμαρχος του Δήμου Δωρίδας ή ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δελφών , που έχει την ευθύνη του έργου λόγω σύναψης προγραμματικής σύμβασης (πρόσκληση 2409/20.01.2012 ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ και ΑΔΑ: B4ΓΗΩ9Θ-7 Α2 αριθμ.13/13.08.2012 σύναψη προγραμματικής) , πήγαν στην Διαχειριστική του ΕΠΠΕΡΡΑ ή στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα να δουν τι γίνεται με τα έργα.

Προσπαθήσαμε ή όχι να βοηθήσουμε τους Δήμους για την καλύτερη δυνατή στήριξη των έργων;
Απάντηση : Στους Δήμους ,από το καλοκαίρι του 2012, δόθηκε η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τεχνική βοήθεια 50.000 ευρώ , ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν καλύτερα έργα που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ή να ωριμάσουν νέα έργα. Χρησιμοποιήθηκε λοιπόν ή όχι αυτή η δυνατότητα;
Να σημειώσουμε εδώ ότι αρχικά η Στερεά Ελλάδα ήταν εκτός της διαδικασίας αυτής. Προσπαθήσαμε όμως και με ερωτήσεις και με συναντήσεις με την τότε Ειδική Γραμματέα του ΕΣΠΑ κυρία Ζεμπελιάδου και η σχετική δυνατότητα δόθηκε και στην Στερεά. Επίσης από όσο γνωρίζω το καλοκαίρι και μετά ανέβηκαν στελέχη της Διαχειριστικής στην περιοχή για να βοηθήσουν στην σύνταξη των απαραίτητων φακέλων για τα έργα.

Είναι ώρα για απόδοση ευθυνών ; όχι ακόμη και εύχομαι καθόλου να μην χρειαστεί.
Είναι ανάγκη όσοι καταλαβαίνουν να αφήσουν τις «διαρροές» και να ασχοληθούν επί της ουσίας για να σωθούν έργα – που πιθανότητα δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το νέο κοινοτικό 2014-2020.
ΥΓ. σαφώς και προσπαθώ να ενημερώνω και εγκαίρως και αρμοδίως όταν πληροφορούμαι για τυχόν προβλήματα σε έργα που αφορούν το νομό.

Αφροδίτη Παπαθανάση

 .———————————————————————————————————————————-
-ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ,  ΤΙ  ΜΑΣ ΛΕΓΑΝΕ   ΠΡΙΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ (ΑΠΡΙΛΙΟΣ – ΜΑΡΤΙΟΣ  2012)
.

 1)     ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ – ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ –    3,198 ΕΚ. ΕΥΡΩ
Απρίλιος 2012
4/2012 – ΕΝΤΑΞΗ στο ΕΣΠΑ
Εντάχθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Υπ. Περιβάλλοντος (ΕΠΠΕΡΑΑ).
Ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δωρίδας, που είχαμε θέσει από την πρώτη κιόλας στιγμή ως άμεση προτεραιότητα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και το ΕΠΠΕΡΑΑ, χρόνιο και καθολικό αίτημα των κατοίκων του Δήμου.
Εντάσσεται στα πλαίσια του συνολικού περιβαλλοντικού σχεδιασμού που αποσκοπεί στη δημιουργία βασικών υποδομών του Δήμου που θα εξυπηρετήσουν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και τη βελτίωση της διαβίωσης των πολιτών.

Τι κάναμε:
  • Εξασφαλίσαμε για το έργο την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων η οποία εκκρεμούσε από το 2008.
  • Η διαδικασία σύνταξης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης διήρκησε περίπου δέκα μήνες έως την τελική υπογραφή της τον Μάρτιο του 2011 με συστηματική παρακολούθηση και παρέμβαση σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.
  • Με συστηματική δουλειά, παρεμβάσεις στα Υπουργεία και σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή, ζητήσαμε την ένταξη και τη χρηματοδότηση του έργου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Περιβάλλοντος με ζητούμενο την υλοποίηση αυτού του τόσου σημαντικού για την περιοχή και τη Φωκίδα έργου.
 —————————————————————————————————————————————–
2)    ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ Δ.Ε.ΕΥΠΑΛΙΟΥ –  5, 166 ΕΚ.ΕΥΡΩ
3/2012 – ΕΝΤΑΞΗ στο ΕΣΠΑ
Μάρτιος 2012 -
Εντάχθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Υπ. Περιβάλλοντος (ΕΠΠΕΡΑΑ).
Σημαντικό έργο υποδομής για την παραλιακή ζώνη του Δήμου Δωρίδας, που είχαμε θέσει ως άμεση προτεραιότητα προς ένταξη και χρηματοδότηση από το  Υπουργείο Περιβάλλοντος και το ΕΠΠΕΡΑΑ από τις αρχές του 2010.

Τι κάναμε: Για τις ανάγκες κατάθεσης του φακέλου υποβολής του έργου στο Υπ. Περιβάλλοντος για τη χρηματοδότηση του έργου, σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή προωθήσαμε την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου και τη θετική προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση.
Αναδημοσίευση από http://efpalio.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.