Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Γερμανικές αποζημιώσεις και λιτότητα συζήτησε ο Τσίπρας με τον Γερμανό Πρόεδρο

20140306-211445.jpgΤο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε στον γερμανό πρόεδρο Γιόακιμ Γκάου ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχαν σήμερα, ενώ συνομίλησαν και για τα μέτρα λιτότητας.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας έκανε γνωστό ότι εξέθεσε στον Πρόεδρο Γκάουκ την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο λαός, στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης και επεσήμανε τις μεγάλες ευθύνες της Γερμανίας για την εν λόγω πολιτική, που «διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή, γιατί επιβάλλει την πολιτική λιτότητας στον ευρωπαϊκό νότο».
«Είναι απαράδεκτο η ανεργία των νέων να ανέρχεται στο 60% και παραδόξως η Γερμανία να αρνείται λύση σαν αυτή που την ευεργέτησε, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αναφέρομαι στη Διάσκεψη του 1953», είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι μια τέτοια λύση θα οδηγήσει σε ευημερία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο Γερμανός Πρόεδρος αποδέχεται την ηθική διάσταση, «αλλά υπάρχει και η ιστορική και υλική (διάσταση) που δεν έχει εκπληρωθεί».
«Μπορεί να μην το έθεσαν οι κυβερνήσεις ποτέ, αλλά η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί. Θα το θέσει η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το θέλει ο λαός», είπε χαρακτηριστικά.

Απ’ την πλευρά του, ο κ. Μανώλης Γλέζος, που συνόδευε τον Αλέξη Τσίπρα, πρόσθεσε ότι εξέθεσαν στον κ. Γκάουκ με επιχειρήματα γιατί η Γερμανία οφείλει να εκπληρώσει αυτό που προσδιόρισε το 1946 η Διεθνής Διάσκεψη στο Παρίσι, όπως το εκπλήρωσε για όλους.

«Πώς εξόφλησε την Πολωνία και την Γιουγκοσλαβία για το αναγκαστικό δάνειο που πήρε και δεν το έπραξε για την Ελλάδα;», ρώτησε ο κ. Γλέζος.
Όσο για την παρατήρησή του (μόλις ξεκίνησε η σημερινή συνάντηση) ότι περίμενε τον Πρόεδρο Γκάουκ στη Καισαριανή, ο κ. Γλέζος εξήγησε ότι Γερμανός Πρόεδρος καλώς πηγαίνει στο Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων, στα Γιάννενα, αλλά στη Καισαριανή γίνονταν οι εκτελέσεις των ομήρων.
«Φυσικά, του τόνισα επίσης το γεγονός ότι έχουν μια μεθοδικότητα οι Γερμανοί. Έρχονται οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας κάθε δεκαπέντε χρόνια. Αλλά, η τελευταία επίσκεψη, μήπως γίνεται επειδή διαπιστώνουν, διαισθάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση χάρη στην εμπιστοσύνη που θα δείξει ο ελληνικός λαός. Και για την διαισθαντικότητά του να έρθει εδώ, του έδωσα συγχαρητήρια σήμερα», συμπλήρωσε ο κ. Γλέζος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.