Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Καταδικάστηκε σε 12 μήνες ο πρώην περιφερειάρχης Χαρ.Κόκκινος


Σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή, καταδικάστηκαν προχθές το απόγευμα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου, ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Χαράλαμπος Κόκκινος, καθώς ακόμη και ένας πρώην υπάλληλος. Τα δύο αυτά πρόσωπα παραπέμφθηκαν σε δίκη με το κατηγορητήριο για ψευδείς βεβαιώσεις κατ εξακολούθηση. Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη καταδικαστική απόφαση κατά του κ. Κόκκινου στο διάστημα των τελευταίων μηνών. Η πρώτη αφορούσε την κατηγορία των παράνομων προσλήψεων, όπου είχε καταδικαστεί από το Εφετείο σε 5μηνη φυλάκιση. Ο πρώην Γενικός Γραμματέας είχε προσφύγει στον  ‘Αρειο Πάγο, όπου πριν από ένα μήνα περίπου η Ανώτατη Δικαστική Αρχή αποφάσισε την παραπομπή της υπόθεσης και πάλι στο Εφετείο Αιγαίου.Το κατηγορητήριο  Σύμφωνα λοιπόν με το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου  κατά το χρονικό διάστημα από 11-12-2008 και εντεύθεν και οι δύο κατηγορούμενοι, ενήργησαν περισσότερες από μία πράξεις, οι οποίες συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος και συγκεκριμένα:- Ο πρώτος κατηγορούμενος, Χαράλαμπος Κόκκινος, όντας υπάλληλος που στα καθήκοντά του ήταν η έκδοση και η σύνταξη ορισμένων δημοσίων εγγράφων, ενεργώντας με πρόθεση, βεβαίωσε ψευδώς παραστατικά που μπορεί να έχουν έννομες συνέπειες
Όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, ο κ. Κόκκινος ως Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, υπέγραψε διαταγές πορείας του υπηρεσιακού οχήματος, με τις οποίες εγκρίθηκαν αντίστοιχες μετακινήσεις στη Σύρο, χωρίς όμως αυτές να πραγματοποιηθούν ποτέ, αφού ο ίδιος ο οποίος φέρεται ως μοναδικός επιβάτης του, απουσίαζε εκτός του νησιού, συχνά συνοδευόμενος από τον δεύτερο κατηγορούμενο.
Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών , επισημαίνεται ότι ήταν να ζημιωθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο προϋπολογισμός της οποίας επιβαρύνθηκε με αντίστοιχα ποσά για προμήθεια καυσίμων, μέσω  της έκδοσης αντίστοιχων χρηματικών ενταλμάτων.- Για το δεύτερο κατηγορούμενο, Σ.Φ, πρώην υπάλληλο της Περιφέρειας, ισχύουν περίπου οι ίδιες κατηγορίες. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ενεργώντας με πρόθεση εξέδωσε τέτοια δελτία κίνησης, μετα οποία δηλώθηκαν αντίστοιχες μετακινήσεις εντός της Σύρου, χωρίς όμως αυτές να πραγματοποιηθούν ποτέ, αφού ο πρώην Γενικός Γραμματέας απουσίαζε εκτός του νησιού, συνοδευόμενος συχνά από τον Σ.Φ. Αποτέλεσμα των ενεργειών του ήταν να ζημιωθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο προϋπολογισμός της οποίας επιβαρύνθηκε με τα αντίστοιχα ποσάΑυτά αναφέρει το κατηγορητήριο και με λίγα λόγια, όπως έγινε κατανοητό και από την ακρόαση της υπόθεσης, τις ημέρες που φαινόταν από τα παραστατικά ότι το υπηρεσιακό αυτοκίνητο χρησιμοποιούσε ο κ. Κόκκινος στη Σύρο, ταυτόχρονα με άλλα παραστατικά φαινόταν ότι ήταν κάπου αλλού. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Με διαταγή στις 6-2-2009, φαίνεται από το δελτίο κίνησης ότι στις 23 του ίδιου μήνα δηλώθηκαν ότι το υπηρεσιακό αυτοκίνητο έκανε 207 χιλιόμετρα στη Σύρο, ενώ υπάρχουν δηλωμένες μετακινήσεις στην αντίστοιχη ημερομηνία και συγκεκριμένα από τις 3 έως και τις 11-2-2009, Αθήνα-Ρόδο-Κάλυμνο-Αθήνα-Καβάλα-Αθήνα-Ρόδο-Αθήνα. Φυσικά υπάρχουν στο κατηγορητήριο και άλλες τέτοιες μετακινήσεις, που σημειώνεται και πάλι, ότι ενώ δείχνουν ότι έχουν γίνει μετακινήσεις του υπηρεσιακού αυτοκινήτου στη Σύρο, αντίστοιχα τις ίδιες ημερομηνίες ο κ. Κόκκινος με διάφορα παραστατικά έδειχνε ότι ήταν κάπου αλλού.
Οι μάρτυρες
 Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ως μάρτυρες υπεράσπισης του πρώην εργαζομένου της Περιφέρειας κατέθεσαν δύο υπάλληλοι. Ανέφεραν ότι η Περιφέρεια είχε στις υπηρεσίες της 5 αυτοκίνητα, τα οποία έπρεπε να κινηθούν από έναν μόνο οδηγό, ο οποίος εξυπηρετούσε όλες τις ανάγκες, όπως την παραλαβή και μετακίνηση υφυπουργών ή κάποιων άλλων σημαντικών προσώπων, την αλληλογραφία, φακέλους, καθώς και τον κ. Κόκκινο. Σημείωσαν επίσης, ότι ουδέποτε είχε ακουστεί ή φανεί ότι ο Σ.Φ χρησιμοποιούσε τα υπηρεσιακά  αυτοκίνητα για δική του χρήση, αλλά και ότι η έκδοση των σχετικών διαταγών πορείας του υπηρεσιακού αυτοκινήτου, γινόταν από τον πρώην Γενικό Γραμματέα. Στη δίκη κατέθεσε και η Μαρία Μαυρίκου, προϊσταμένη της ΥΔΕ, η οποία εξακρίβωσε τα παραπάνω, δηλαδή ότι ο κ. Κόκκινος τις ημέρες που δήλωνε ότι μετακινούνταν στη Σύρο, βρισκόταν σε άλλα σημεία της χώρας, ακόμη και στο εξωτερικό.
 Καταπέλτης κατά των δύο κατηγορούμενων, ήταν η τοποθέτηση του Εισαγγελέα, ο οποίος ενώ αναφέρθηκε στον τρόπο σύνταξης των διαταγών πορείας του υπηρεσιακού αυτοκινήτου, αλλά και το γεγονός ότι ο κ. Κόκκινος τις συγκεκριμένες ημερομηνίες βρισκόταν σε άλλα σημεία, όπως Βρυξέλες-Μύκονο-Ρόδο.
Ασύλληπτος ο τρόπος της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, σημείωσε χαρακτηριστικά, κλείνοντας την αγόρευσή του. Ο πρόεδρος της έδρας μετά από αυτό, δήλωσε επιφυλασσόμαστε, η διαδικασία διεκόπη και μετά περίπου από μία ώρα ανακοινώθηκε η ετυμηγορία, όπου είναι 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, εάν ο κ. Κόκκινος και ο δεύτερος κατηγορούμενος θα προχωρήσουν σε έφεση.
ʼΆδικες χαρακτήρισαν τις κατηγορίες, οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο κατηγορούμενων. Όπως δήλωσε στην Κοινή Γνώμη  ο δικηγόρος του κ. Κόκκινου, κ. Παπαλάμπρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην υπόθεση υπάρχει απλή παρατυπία στη σύνταξη των σχετικών δελτίων μετακίνησης του υπηρεσιακού αυτοκινήτου και όχι διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Σημείωσε επίσης, ότι η υπόθεση έχει ελεγχθεί από κάθε δημόσιο κλιμάκιο και δεν βγήκε τίποτα μεμπτό. Στην ερώτηση εάν ο κ. Κόκκινος θεωρεί ότι αυτή η δίωξη είναι πολιτική, ο κ. Παπαλάμπρου, άφησε και αυτό το ενδεχόμενο ανοιχτό. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην εργαζόμενου της Περιφέρειας, ο οποίος χαρακτήρισε ως τον τελευταίο τροχό της αμάξης τον Σ.Φ  , καθώς επίσης ότι είναι αυτός που πληρώνει τσακωμούς, όπως είπε, άλλων. Είναι παράλογο να ζητά από έναν άνθρωπο να κρίνει τι αναφέρει η διαταγή. Οδηγός ήταν ο άνθρωπος. Του φορτώσανε και άλλη δουλειά, αυτή που έπρεπε να κάνει το γραφείο κίνησης , δήλωσε ο κ. Πομόνης.
Ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Χαράλαμπος Κόκκινος δήλωσε στην  Κοινή Γνώμη  ότι σέβεται την απόφαση της δικαιοσύνης και ότι θα ασκήσει έφεση.
Οι εντολές για τη μετακίνηση του υπηρεσιακού αυτοκινήτου έβγαιναν κανονικά και δεν μπορούσα να προγραμματίσω εάν θα συνέβαινε κάποιο έκτακτο περιστατικό και θα έπρεπε να φύγω εκτός Σύρου. Όλες οι μετακινήσεις του οχήματος γινόταν για υπηρεσιακές ανάγκες. Αυτό ισχυρίστηκαν και οι συνήγοροι υπεράσπισης. Μιλάμε για καύσιμα της τάξης μερικών εκατοντάδων ευρώ, τα οποία δαπανήθηκαν για υπηρεσιακές ανάγκες.
(Πηγή: ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ Σύρου)

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΉ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ

Ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας , είχε υποβάλλει μήνυση το 2005 εναντίον του τότε διορισμένου από την Νέα Δημοκρατία, γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπου Κόκκινου και νυν επικεφαλή της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου. Η μήνυση αφορούσε διαγωνισμό για την πρόσληψη 30 συμβασιούχων μερικής απασχόλησης. Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε από τον κ. Κόκκινο στις 21/9/2005 λόγω κακής δημοσιότητας. Ένα μήνα μετά ο κ. Ρήγας υπέβαλλε μήνυση εναντίον του Χαράλαμπου Κόκκινου. Με παρέμβασή του στην Ραδιοφωνία Κυκλάδων και στην εκπομπή «Καλημέρα Κυκλάδες», ο κ.Κόκκινος τόνισε ότι δεν υπήρξε βλάβη ούτε του δημοσίου ούτε των διαγωνιζόμενων, καθώς ο διαγωνισμός συνεχίστηκε κανονικά και έγιναν οι προσλήψεις μερικούς μήνες αργότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.