Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι φανερό ότι ζούμε μια ιδιαίτερη κλιμάκωση προκλήσεων της Τουρκίας, που ευνοεί η πολιτική κατευνασμού και ενδοτισμού των κυβερνώντων Ελλάδας και Κύπρου. Που θα καταλήξει; Πολύ φοβάμαστε ότι εγκυμονείται πολεμικό επισόδειο στον Ελλαδικό χώρο από μεριάς της Τουρκίας. Ο ξένος παράγοντας ήδη νίπτει τας χείρας του, συστήνοντας "αυτοσυγκράτηση" και "συνομιλίες". Ιδανικές οι συνθήκες για να εξάγει ο Ερντογκάν την κρίση του εναντίον του πιο εύκολου αντιπάλου στην περιοχή, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Πρώτα είχαμε το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός, το οποίο συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά εισήλθε στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Ποια ήταν η αντίδραση της κυπριακής και ελληνικής πλευράς. Ουσιαστικά καμία. Μόνο χλιαρές δηλώσεις διαμαρτυρίας, χωρίς καμιά διπλωματική και στρατιωτική κίνηση ανάλογη με τη σοβαρότητα του θέματος.
Τι θα έπρεπε να γίνει
Θυμίζουμε απλά ότι σε τέτοιες περιπτώσεις τα σοβαρά κράτη που ξέρουν να υπερασπίζονται τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, κινούνται σε τρία επίπεδα. Σε επίπεδο στρατιωτικό κινητοποιώντας δυνάμεις αντίστοιχες μ' αυτές που εισήλθαν στην περιοχή ώστε να υπάρξει έντονη "παρουσία σημαίας" στην περιοχή παραβιάσεων ώστε να μην υπάρξει τετελεσμένο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να το κάνει η Κύπρος με συνδρομή της Ελλάδας. Δεν το έκανε.
Σε διπλωματικό επίπεδο θα έπρεπε να κληθούν οι πρεσβευτικές αρχές της Τουρκίας για επίδοση επίσημης διαμαρτυρίας. Κι αν συνεχιστούν οι προκλήσεις θα έπρεπε να απελαθούν πάραυτα, ωςpersona non grata, στελέχη της πρεσβείας, με πρώτο τον στρατιωτικό ακόλουθο. Ταυτόχρονα, σε διεθνές επίπεδο, θα έπρεπε να γίνει προσφυγή στους διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι ο ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κοκ., με αίτημα να καταδικαστεί η τούρκικη προκλητικότητα και να απαιτηθεί η συμμόρφωση της Τουρκίας με τα κυριαρχικά δικαιώματα που παραβιάζει.
Έγινε τίποτε απ' όλα αυτά; Απολύτως τίποτε. Μόνο κάποιες χλιαρές δηλώσεις εκ μέρους των κυβερνώντων Ελλάδας και Κύπρου. Ούτε καν "παρουσία σημαίας" δεν επιχειρήθηκε στη ζώνη κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Κάτι εντελώς αυτονόητο για όλες τις χώρες που ακολουθούν τα προβλεπόμενα του διεθνούς δικαίου. Σας θυμίζουμε ότι η Σουηδία κινητοποίησε ολόκληρο το ναυτικό της στην πιθανότητα άγνωστης ταυτότητας υποβρυχίου σε περιοχή θαλάσσιας κυριαρχίας της.
Στην πράξη μπροστά σε μια τόσο κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας ανεξάρτητου κράτους μέλους του ΟΗΕ, η οποία σημειωτέον συνεχίζεται, τόσο η Κύπρος, όσο και η Ελλάδα απέδειξαν ότι έχουν καταλυθεί ως κυρίαρχα κράτη. Όχι μόνο γιατί δεν αντέδρασαν, όπως θα έκανε κάθε σοβαρό κράτος που ξέρει να προασπίζεται τα κυριαρχικά του δικαιώματα, αλλά λειτούργησαν ως οπερέτα.
Τι δεν μας λέει ο Βενιζέλος
Τόσο η Κύπρος, όσο και η Ελλάδα, εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανίκανες να αντιδράσουν σαν κυρίαρχα κράτη, ζητούν "σκληρές δηλώσεις" από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνήλθε στις 24/10. Την ίδια ημέρα της συνόδου ο Ε. Βενιζέλος σημείωνε ότι στην Κύπρο «συνεχίζει να παραβιάζεται βάναυσα το διεθνές δίκαιο, 40 χρόνια μετά την εισβολή και τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του βορείου τμήματος του νησιού».«Αυτές τις μέρες», συνέχιζε, «παρακολουθούμε δυστυχώς τη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Barbaros, το οποίο, κατά παράβαση των προβλέψεων της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, βρίσκεται στην περιοχή της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας για να πραγματοποιήσει παράνομα έρευνες σε μία περιοχή όπου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης».
Προσέξτε πώς αποσιωπά ο κύριος αυτός - ο οποίος δεν είναι ένας απλό σχολιαστής, αλλά υποτίθεται ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας - το γεγονός ότι η παραβίαση δεν γίνεται απλά από ένα ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας, αλλά με συνοδεία πολεμικών. Το γεγονός αυτό αναβαθμίζει την παραβίαση της Τουρκίας σε πολεμική πρόκληση, μιας και γνωρίζει ότι η είσοδος των πολεμικών της σε περιοχή κυριαρχίας άλλου κράτους μπορεί να σημάνει ανά πάσα στιγμή στρατιωτική εμπλοκή. Και τι έκανε ο βαρύς κι ασήκωτος κ. Βενιζέλος μπροστά σ' αυτή την πολεμική πρόκληση; Μόνο δηλώσεις. Ότι έκανε και η κυβέρνηση Αναστασιάδη.
Ταυτόχρονα, ξεκινά ένα ολόκληρο μπαράζ διατεταγμένης προπαγάνδας στην Ελλάδα με διπλό στόχο. Αφενός, να πειστεί ο λαός ότι τα κυριαρχικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι διασφαλισμένα λόγω ΕΕ, ΝΑΤΟ, Ισραήλ, Αιγύπτου, δηλαδή από τη "διεθνή κοινότητα", κι επομένως δεν χρειάζεται να μας απασχολεί και πολύ το θέμα. Αφετέρου, να τρομοκρατηθεί ο κόσμος ώστε να θεωρήσει τον κατευνασμό και τον ενδοτισμό ως κάτι το φυσιολογικό.
"ΕΕ και ΝΑΤΟ ελάτε να μας σώσετε"
Πριν καλά-καλά ξεσπάσει η κρίση, στην Ελλάδα έχει αρχίσει μια επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου εναντίον του ελληνικού λαού, ώστε να αποδεχθεί ως μόνη λύση την εξωτερική επέμβαση σε πιθανή κλιμάκωση των πολεμικών προκλήσεων της Τουρκίας. Μην τολμήσετε και κουνηθείτε, μην σκεφτείτε καν να αμφισβητήσετε ΕΕ και ΝΑΤΟ, γιατί η Τουρκία θα φτάσει στη Λάρισα και θα μας πάρει το Αιγαίο. Λένε και ξαναλένε πληρωμένοι καλαμαράδες των μέσων μαζικής εξαπάτησης. Ειδικά εκείνοι που το έπαιζαν αντιμνημονιακοί.
Πρόκειται καθαρά για στημένη προπαγάνδα κατευθυνόμενη από ξένα κέντρα και πρεσβείες. Η επιχείρηση λέγεται καλλιέργεια της ηττοπάθειας στον πληθυσμό προκειμένου να αποδεχθεί την "παράδοση των όπλων" μπροστά σε ξένη απειλή. Να θυμίσουμε εδώ ότι η Συντακτική Πράξη 6/45, με βάση την οποία επρόκειτο να δικαστούν οι δοσίλογοι της ναζιστικής κατοχής, αναφέρει στο άρθρο 1 (παρ. ε) ότι "όσοι έγιναν συνειδητά όργανα του εχθρού προς διάδοσιν της προπαγάνδας του,... προκαλούντες την ηττοπάθεια παρά τω Ελληνικώ Λαώ..." χαρακτηρίζονται δοσίλογοι και δικάζονται ως τέτοιοι. "Η ιδιότης του δράστου ως εκδότου, διευθυντού εφημερίδος, ή περιοδικού, ή δημοσιογράφου, αποτελούν ιδιαιτέραν επιβαρυντικήν περίπτωσην," καταλήγει η παράγραφος της συγκεκριμένης διάταξης.
Πώς θα πάρουν εδάφη
Η έκταση που έχει πάρει η επιχείρηση από τους θεράπωντες της διατεταγμένης δημοσιογραφίας, μας ενισχύει την πεποίθηση ότι επίκειται σοβαρή κλιμάκωση με την Τουρκία. Ακόμη και θερμό επισόδειο. Ο λόγος είναι απλός. Πρέπει να αποδεχθεί δουλικά ο Έλληνας το "γρκιζάρισμα" μέρους της εδαφικής, ή και θαλάσσιας επικράτειάς του, ύστερα από επέμβαση των Ευρωπαίων και των Αμερικανών "εταίρων", προκειμένου να αποσοβήσουν υποτίθεται μια ευρεία σύρραξη με τους Τούρκους. Κάτι που έγινε στα Ίμια με το de facto "γκριζάρισμα" 3.000 βραχονησίδων, αλλά αυτή τη φορά ίσως να αφορά ολόκληρο το Αιγαίο, τη Θράκη, είτε τη Μακεδονία.
Η κατάσταση χειροτέρευσε με την δήλωση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι κυβερνώντες Ελλάδας και Κύπρου, όπως κάθε νομιμόφρων ραγιάς. Εκεί μάλιστα αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά, ότι στην Ελλάδα και στην Κύπρο κυβερνά μια παρέα που αντιμετωπίζει τις δυο χώρες ως φέουδο. Έτσι όταν φάνηκε να αρρώστησε ο Αναστασιάδης της Κύπρου, αντί να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία αντικατάστασής του από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κύριος αυτός ανέθεσε αυθαίρετα την εκπροσώπηση του κράτους του σε εκπρόσωπο άλλου κράτους. Μιλάμε για οπερέτα. Ο Αναστασιάδης είπε στον "φιλαράκο" Σαμαρά να εκπροσωπήσει και την Κύπρο στην ανώτατη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας και κάνει τόσο καλή δουλειά με την εκπροσώπηση της Ελλάδας.
Και το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Μια εντελώς χλιαρή δήλωση του Συμβουλίου, η οποία δεν μιλά καν για την "ταμπακέρα". Να η δήλωση: "Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά µε τις νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και παρότρυνε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά δικαιώµατα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονοµική ζώνη της. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο υπενθύµισε την ∆ήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών µελών της στις 21 Σεπτεµβρίου 2005, µεταξύ άλλων και ότι η αναγνώριση όλων των κρατών µελών αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της διαδικασίας προσχώρησης. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο θεώρησε ότι είναι πιο σηµαντικό από ποτέ να διασφαλισθεί θετικό κλίµα ώστε να µπορέσουν να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγµατεύσεις για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού."
Προσέξτε πώς δικαιώνεται η διπλωματία της κανονιοφόρου που ακολουθεί η Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν ζητά την άμεση αποχώρηση της Τουρκίας από την ΑΟΖ της Κύπρου. Ούτε καταδικάζει την ενέργειά της να την παραβιάσει και μάλιστα με πολεμικά. Συνιστά απλά στην Τουρκία "αυτοσυγκράτηση" και γενικά να "σεβαστεί" τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Εκείνα δηλαδή που έχει ήδη καταπατήσει. Και καταλήγει με το να ζητά να συνεχιστούν οι "συνομιλίες", έστω και υπό τέτοιες συνθήκες τουρκικών προκλήσεων.
"Πράσινο φως" από ΕΕ
Με άλλα λόγια η δήλωση αυτή δίνει πράσινο φως στην Τουρκία να συνεχίσει και να εξαρτήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου από τη δική της αυτοσυγκράτηση και τις συνομιλίες στο νησί. Καλύτερη δήλωση υπέρ της δεν θα μπορούσε να περιμένει η Τουρκία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του αναφέρονται τα εξής απαράδεκτα: «Ο γενικός γραμματέας εξέφρασε ανησυχία για τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες και την αναστολή των συνομιλιών. Υπογράμμισε την ανάγκη όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποκλιμακώσουν την κατάσταση, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αστάθεια στην ήδη έκρυθμη περιοχή».
Κι έτσι η Τουρκία πήρε το πράσινο φως να συνεχίσει και από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος ως γνωστόν εκτελεί εντολές της Ουάσινγκτον. Μέσα στην τελευταία εβδομάδα πήγε για επίγουσες επαφές στην Κύπρο ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ ο Τζ. Χοχστάιν. Ενώ στο νησί επέστρεψε, με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα, ο ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αΐντα, ο οποίος αναμένεται να προτείνει τη δημιουργία «δεξαμενής σκέψης» με τη συμμετοχή ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, δηλαδή εκπροσώπων του τουρκικού καθεστώτος κατοχής, που θα μελετήσει το θέμα των υδρογονανθράκων. Κανένας από δαύτους δεν έκανε ούτε καν δήλωση καταδίκης για τις παραβιάσεις της Τουρκίας, οι οποίες σημειωτέον βρίσκονταν σε εξέλιξη.
Ο ίδιος ο Βενιζέλος ομολόγησε ενδοτική στάση Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ελλάδα και Κύπρος έχουν κοινό πλάνο αντίδρασης στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Λευκωσίας (3/11). Δεν διευκρίνησε όμως ποιο είναι αυτό και γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά αντίδραση εκ μέρους Κύπρου και Ελλάδας. Ο Βενιζέλος ομολόγησε επίσης ότι «η διεθνής κοινότητα δεν λέει καθαρά στην Τουρκία ότι πρέπει να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ», επιτρέποντας έτσι την δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος της Κύπρου. Με ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να υπάρξει μορατόριουμ στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας». Όμως αυτό ακριβώς συνέβη από την στιγμή που η Τουρκία δεν αντιμετωπίστηκε όπως θα έπρεπε από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Φυσικά η Τουρκία έλαβε το μήνυμα. Είναι ελεύθερη να κλιμακώσει τις προκλήσεις της σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Και το έκανε. Τουρκική κορβέτα εισέρχεται στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στις 3:00 π.μ. της Τρίτης και μετά από συνεχείς παραβιάσεις αποχώρησε ανενόχλητη στις 5:30 π.μ. της επόμενης ημέρας. Οι κυβερνώντες τσιμουδιά. Διέρρευσαν μόνο στον τύπο ότι πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν το τουρκικό σκάφος, σε όλη τη διάρκεια του πλου του, αλλά χωρίς να παρεμποδίσουν τις διαρκείς παραβιάσεις των χωρικών υδάτων. Ενδεικτική της πολιτικής κατευνασμού που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι τόσο το υπουργείο άμυνας, όσο και το υπουργείο εξωτερικών δεν προέβησαν σε κανένα διάβημα ή ανακοινωση διαμαρτυρίας έναντι της Τουρκίας. Απλά θεωρήθηκε ως τετελεσμένο και σύνηθες περιστατικό.
Οι κυβερνώντες απέδειξαν στην Τουρκία πόσο ξέφραγο αμπέλι είναι η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος. Πόσο εύκολο είναι να στηθεί πολεμική προβοκάτσια σε βάρος των δυο χωρών και πόσο εξισου εύκολο είναι να επιβληθούν τετελεσμένα σε βάρος τους, τα οποία είναι σίγουρο ότι θα τα αποδεχθούν ως τέτοια οι κυβερνώντες τόσο σε Ελλάδα, όσο και σε Κύπρο. Με την συνεπικουρία φυσικά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Άλλωστε, η Τουρκία έχει πάρει το πράσινο φως για μια τέτοια ενέργεια τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το έδειξε με τη δήλωσή της, από τον ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά και από τις ΗΠΑ. Απόδειξη του γεγονότος αυτού, αλλά και της πρόθεσης της Τουρκίας να κλιμακώσει την ένταση ακόμη κι αν υπάρξει θερμό επισόδειο, ήταν η πρόκληση Τούρκου βουλευτή την Τρίτη που πέρασε, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο Οσμάν Ακίπ Μπακ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, παίρνοντας τον λόγο σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που διεξήχθη στην αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού κοινοβουλίου ανέπτυξε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας χωρίς μάλιστα να υπάρξει ουσιαστική απάντηση από την ελληνική πλευρά.
«Η Τουρκία δεν προσπαθεί να κάνει καμία διεκδίκηση στην Κύπρο» υποστήριξε ο κ. Μπακ και δήλωσε: "Το Μπαρμπαρόσα διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες και έχουμε ενημερώσει ότι δεν πρέπει να γίνονται μονομερείς ενέργειες από πλευράς Κύπρου. Όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη και οι δύο λαοί αποφασίζουν πως θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους». Υποστήριξε μάλιστα ότι στο πλαίσιο του ΟΗΕ πρέπει να υπάρξει συμφωνία «για το μοίρασμα των πόρων του φυσικού αερίου. Να υπάρξει σύγκλιση για την οποία ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις το 2008 αλλά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία». Παράλληλα είπε ότι «δεν υπάρχει θέμα συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
Υπήρξε έστω και η παραμικρή αντίδραση από την ελληνική πλευρά. Ούτε κατά διάνοια. Ο Βενιζέλος εξέφρασε απλά τον "προβληματισμό" του για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ. «Μας προβληματίζουν οι πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας όσον αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου και η κατάφωρη παραβίαση διεθνούς δικαίου», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δημιουργεί μια κρίση σε μια ήδη ασταθή περιοχή». Την ίδια ακριβώς ώρα η τουρκική κορβέτα έκοβε βόλτες ανενόχλητη στο μισό Αιγαίο αποδεικνύοντας ότι όντως δεν τίθεται θέμα συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως προκλητικά δήλωσε ο Τούρκος Βουλευτής.
Νέα προδοσία στο Αιγαίο
Είναι προφανές ότι οι κυβερνώντες στην Ελλάδα έχουν ήδη παραδώσει τουλάχιστον το Αιγαίο. Με τις ευλογίες και τις επιταγές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Το έχουν παραδώσει σίγουρα από τότε που ο Μεϊμαράκης, παρουσίασε εκείνο το τρισάθλιο καραβάκι σαν δώρο στον Νταβούτογλου τον Οκτώβριο του 2012 και αναφέρθηκε στο Αιγαίο ως "ελεύθερη θάλασσα". Δηλαδή θάλασσα χωρίς κυριαρχικά δικαιώματα και σύνορα. Τότε, προσπάθησαν να το καλύψουν τα παπαγαλάκια μιλώντας για "γκάφα" του Μεϊμαράκη.
Σήμερα, όμως, ξέρουμε πολύ καλά ότι αποτελεί υπόγεια συμφωνία που μεθοδεύτηκε από Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες. Και ήρθε η ώρα για την Τουρκία να την επιβάλλει ανοιχτά. Πώς; Πολύ φοβόμαστε με θερμό επισόδειο μικρής διάρκειας που θα επιτρέψει την επέμβαση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ώστε να επιβληθεί στον μέσο Έλληνα ως τετελεσμένο, που έχει ήδη καταρακωμένο το ηθικό του. Κι όπως σε όλες τις βρώμικες ιστορίες αυτού του είδους, έτσι και σ' αυτή θα χρειαστεί αθώο αίμα για να σφραγιστεί.
Στα Ίμια χρειάστηκε να θυσιαστούν οι Καραθανάσης, Βλαχάκης, Γιαλοψός για να σφραγιστεί με το αίμα τους η ομερτά της βρώμικης συναλλαγής. Τώρα πόσοι και ποιοί θα θυσιαστούν προκειμένου οι δοσίλογοι κυβερνώντες να επιτελέσουν το έργο τους; Δεν το γνωρίζουμε. Αυτό όμως που ξέρουμε καλά είναι ότι τέτοιες βρώμικες συμφωνίες εθνικής προδοσίας για να επιβληθούν, απαιτούν έναν λαό με σκυμμένο το κεφάλι και υπό καθεστώς "εθνικής συναίνεσης". Κι αν κρίνει κανείς από το όργιο τρομοκρατίας που έχει εξαπολυθεί από στημένους δημοσιογράφους, ορισμένοι εκ των οποίων μέχρι χθες το έπαιζαν πατριώτες και αντιμνημονιακοί, μην τυχόν και ο λαός σηκώσει κεφάλι γιατί η Τουρκία παραμονεύει, φαίνεται πώς βρίσκεται ήδη στα σκαριά κάτι χοντρό σε βάρος της χώρας.
Ίσως και γι' αυτό τον λόγο να ενισχύεται το κλίμα συναίνεσης ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς.
Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φόρα προσχώρησε στο κλίμα συναίνεσης στη συνάντησή του με τον Παπούλια την Δευτέρα που πέρασε. Αντί να ζητήσει καθαρά εκλογές, ακόμη και με παραίτηση του ίδιου του Παπούλια, ζήτησε σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες, σε συνδυασμό με τη διερεύνηση ενδεχόμενης συμφωνίας των κομμάτων για το πρόσωπο του νέου Προέδρου, ώστε να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία. Ο Παπούλιας, ζήτησε με τη σειρά του ένα «μίνιμουμ συναίνεσης» των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα εθνικά ζητήματα. Είναι φανερό ότι κάτι ετοιμάζουν και θέλουν "εθνική συναίνεση" για τον κατευνασμό του λαού. Κι αυτή την φορά μυρίζει κυριολεκτικά μπαρούτι.
Δημοσιεύτηκε στο Χωνί, 9/11/2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.