Για άμεση και αποφασιστική μεταρρύθμιση στην δημόσια διοίκηση έκανε λόγο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Α. Μανιτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
«Μέσα στις επόμενες εκατό ημέρες, θα πρέπει άμεσα και αποφασιστικά να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, που σχεδιάζεται σε συνεργασία με την Task Force και τη γαλλική κυβέρνηση», τόνισε ο υπουργός, ενώ επεσήμανε πως οι λίγες και χαμηλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις είναι το βασικό πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης.
«Το πρόβλημα δεν είναι το μέγεθος του δημόσιου τομέα. Ο αριθμός των υπαλλήλων και η δαπάνη μισθών δεν αποκλίνει από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Το πρόβλημα είναι η χαμηλή αποδοτικότητα. Το κόστος των γραφειοκρατικών βαρών σε πολίτες και επιχειρήσεις είναι 8%, όμως, είναι η χαμηλή ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών σε καίριους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία, που ωθεί τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα. Η ίδια χαμηλή ποιότητα ευθύνεται για την αδυναμία πρόσβασης των αδύναμων κοινωνικών ομάδων σε βασικές υπηρεσίες», τόνισε ο κ. Μανιτάκης.
«Είναι ο τεράστιος όγκος αρμοδιοτήτων γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης, που απορροφά τους λιγοστούς πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, υπογράμμισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και συμπλήρωσε ότι η σχέση των ανελαστικών προς τις ελαστικές δαπάνες στον δημόσιο τομέα είναι τρία προς ένα. Κατά συνέπεια, «εάν εξαιρεθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα περιθώρια άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής είναι εξαιρετικά περιορισμένα» προσέθεσε ο υπουργός.
«Οι αλλαγές στο κράτος είναι μονόδρομος», ξεκαθάρισε ο υπουργός, που διευκρίνισε ότι εκφράζει προσωπικές σκέψεις, σχετικά με ό,τι βρίσκεται μπροστά μας.
«Όμως, οι περικοπές, χωρίς ταυτόχρονη ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, οδηγούν σε αδιέξοδο» σημείωσε.
Υπογράμμισε πως είναι απαραίτητες οι αποκρατικοποιήσεις, η συγχώνευση και κατάργηση υπηρεσιών που δεν είναι χρήσιμες στον πολίτη και τον επιχειρηματία, για να απελευθερωθούν κρατικοί πόροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υπηρεσίες απαραίτητες για την κοινωνική συνοχή.
Ανέφερε ότι, στο πρόγραμμα παρεμβάσεων για την αναμόρφωση του διοικητικού συστήματος, που διαμορφώνεται σε συνεργασία με την Task Force και τη γαλλική κυβέρνηση, περιλαμβάνονται η επίσπευση των διαδικασιών αξιολόγησης για την αναμόρφωση των δομών και του προσωπικού, με κριτήριο την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των παρεχομένων υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις.
Επίσης, η ανάληψη πρωτοβουλιών για απλούστευση και μείωση βαρών υπέρ της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας. Τέλος, η επιτάχυνση του προγράμματος για μείωση της γραφειοκρατίας, ο συνολικός επανασχεδιασμός των διαδικασιών, η δημιουργία προτύπων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η ενίσχυση των παρεχομένων υπηρεσιών, ο περιορισμός της διαφθοράς.
ΘΕΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.