Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΔΗΛΩΣΗ του επικεφαλής της παράταξης Βαγγέλη Αποστόλου με αφορμή τη παραπομπή στις καλένδες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.


                                   
Στην προεκλογική περίοδο ο κ. Μπακογιάννης ισχυριζόταν ότι είχε όχι μόνο κοστολογημένο πρόγραμμα αλλά και διασφαλισμένη την απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίησή του.
Και πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της ανάληψης των καθηκόντων του στέλνει το πρώτο μήνυμα της πορείας που θα ακολουθήσει στη θητεία του: Προσαρμογή στη πραγματικότητα , δηλαδή στις επιβαλλόμενες άνωθεν περικοπές, που σημαίνει απλά ότι η Περιφέρεια εγκαταλείπει τη διεκδικητική αντίληψη στη λειτουργία της.

Πρόκειται για μείζον πολιτικό ζήτημα. Δεν είχε κανένα δικαίωμα ο κ. Μπακογιάννης να προβεί σε εκπτώσεις και περικοπές στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας ,χωρίς προηγούμενα να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο με συγκεκριμένη τεκμηρίωση και προσέγγιση.

Με πρόσχημα τον οικονομικό εξορθολογισμό, εισήχθη χθες  στην Οικονομική Επιτροπή για απόφαση η 7η τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2014. Ανταποκρινόμενη πλήρως στις μνημονιακές επιταγές όπως αυτές ορίζονται από τις σχετικές εγκυκλίους η Επιτροπή κατά πλειοψηφία προχώρησε   στο πετσόκομμα κατά 120.000.000? του προϋπολογισμού από επενδύσεις (στην ουσία έργα) και τακτικά έσοδα.
Επιλέγοντας για ακόμα μία φορά το δρόμο της αοριστολογίας, της ψευδεπίγραφης τήρησης του «νόμου», του ψευτοδιλήμματος του νοικοκυρέματος, ο Περιφερειάρχης κος Μπακογιάννης αποφάσισε δραστικές περικοπές, οι οποίες θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε απεντάξεις σημαντικών έργων σε όλη την Περιφέρεια. 
Σημειώνουμε ότι όλες οι συλλογικές συμβάσεις ΣΑΕ, ΣΑΕΠ κλπ για τις εντάξεις έργων και των προϋπολογισμό τους,  είναι   εγκεκριμένες από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Παρ' όλα αυτά φτάσαμε σε μειώσεις της τάξης του από 76,63% για τη Βοιωτία μέχρι 46,42 για τη Φθιώτιδα.
Στην προσπάθεια της η Περιφερειακή  Αρχή να αποκρύψει προς το παρόν σε ποιες δαπάνες και έργα επέρχονται οι περικοπές αυτές-φοβούμενη προφανώς το πολιτικό κόστος και τις επιπτώσεις μια τέτοιας κίνησης-δεν έδωσε  αναλυτικά στοιχεία (τον συνολικό προϋπολογισμό όπως αυτός έχει διαμορφωθεί μετά την 6η τροποποίηση) ούτε καν στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και έφερε προς  ψήφιση μόνο γενικούς πίνακες:
Πίνακας Δημόσιες Επενδύσεις ΈΞΟΔΑ

Π.Ε.
ΠΡΟΥΠ/ΤΑ ΕΞΟΔΑ
ΕΝΤΑΛΘΕΝΤΑ ΕΩΣ 30/9/2014
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΣΟ ΜΕΙΩΣΗΣ
% μείωση
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
33.293.066,10
3.558.751,18
15.453.150,31
46,42%
ΕΥΒΟΙΑΣ
55.201.719,54
4.857.776,81
30.667.841,66
55,56%
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
14.551.207,62
1.765.255,14
6.914.454,92
47,52%
ΦΩΚΙΔΑΣ
10.800.733,68
1.036.621,11
6.240.146,46
57,78%
ΒΟΙΩΤΙΑΣ
53.149.396,96
1.059.398,71
40.731.039,78
76,63%
ΣΥΝΟΛΟ
166.996.123,90
12.277.802,95
100.006.633,13
59,89%

Η λογική «αφού δεν μας δίνει λεφτά το κράτος (ως  όφειλε και έχει δεσμευθεί) μειώνουμε το προϋπολογισμό» οδηγεί στην απεμπόληση των δικαιωμάτων της περιφέρειας και την εξάλειψη κάθε έννοιας διεκδίκησης που θα έπρεπε αυτή να έχει.

Είναι προφανές ότι ο κ. Μπακογιάννης  έχει συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Η μία του στόχευση είναι να μην αντιπαρατεθεί ούτε στο ελάχιστο με την κεντρική εξουσία.
 Η δεύτερη στόχευση του είναι να αποδειχθεί καλός λογιστής σε θέματα διαχείρισης, αδιαφορώντας για το συμφέρον και το κοινό καλό της Περιφέρειας και των πολιτών της Στερεάς Ελλάδας.
Η τρίτη του αγωνία είναι να κατεβάσει τον πήχη των επιδιώξεων της Περιφέρειας τόσο χαμηλά που στο τέλος να μπορεί να παρουσιάζεται ότι κατάφερε τη μέγιστη απορρόφηση σε έργα και κονδύλια.

Είναι σίγουρο ότι σε αυτή του τη λειτουργία θα μας βρει απέναντι.     

ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΤΩΝ ΟΡΝΙΩΝ

kartesios271014
Στον επίλογο (;) αυτής της αστειότητας με τα stress tests των τραπεζών εμφανίστηκε η κυρία Βούλτεψη δηλώνοντας «Ο ΣΥΡΙΖΑ λυπάται που οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι ασφαλείς». Ως εδώ όλα καλά. Η κατηγορία της Βούλτεψη είχε συγκεκριμένο στόχο και παραλήπτη. Τα κόμματα συνηθίζουν να μαλώνουν μεταξύ τους, έχει πλάκα.
Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που η Βούλτεψη, ο Βορίδης, ο Γεωργιάδης, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος δεν απευθύνουν τις κατηγορίες τους προς ένα κόμμα, αλλά γενικά προς τους πολίτες που τολμούν να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση; Τι γίνεται όταν ο Βενιζέλος δηλώνει γενικά «Λυπούνται όσοι ζουν πολιτικά ως παράσιτα του μνημονίου»; Τι γίνεται όταν ο Σαμαράς λέει αορίστως «Εμείς προχωράμε και αφήνουμε τους ακραίους στη μιζέρια τους»;
Τι γίνεται όταν δίνεται η γραμμή από υπουργικά και βουλευτικά γραφεία να γεμίσουν τα social media το πρωί της Κυριακής και εν αναμονή των αποτελεσμάτων των stress tests με ατάκες τύπου «Κατανοητή η χαρά σας να αποτύχουν οι ελληνικές τράπεζες, αλλά δε θα σας περάσει»;
Γίνεται το εξής απλό: Ενοχοποιείται η κριτική προς την κυβέρνηση και ταυτίζεται με την προδοσία της χώρας. Τους έχω ικανούς αύριο να ποινικοποιήσουν την κριτική. «Ακραίοι» κατά τον Σαμαρά είναι όσοι δε συμμερίζονται τη χαρά του για τις «επιτυχίες» του. «Πολιτικά παράσιτα του μνημονίου» χαρακτηρίζει ο Βενιζέλος όσους από την πρώτη στιγμή τάχθηκαν κατά του μνημονίου.
Υποκρίνεται ο Σαμαράς ότι δεν αντιλαμβάνεται πως αυτοί που χαρακτηρίζει «ακραίους στη μιζέρια τους» είναι η μεγάλη πλειοψηφία που αποδοκίμασε την πολιτική του με την ψήφο της στις ευρωεκλογές και με τις απαντήσεις της στις δημοσκοπήσεις. Υποκρίνεται ο Βενιζέλος ότι δεν αντιλαμβάνεται πως αυτούς που χαρακτηρίζει «πολιτικά παράσιτα του μνημονίου» είναι η ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία που τον φτύνει καθημερινά και τον έχει εκμηδενίσει εκλογικά.
Η συγκυβέρνηση επέλεξε να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με την πλειοψηφία των πολιτών χυδαιολογώντας και υβρίζοντάς τους. Τους τιμωρεί και τους εκδικείται. Όμως το μέγεθος της ηλιθιότητας του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης φαίνεται από το γεγονός ότι επιμένει να κατηγορεί τους πολίτες που δεν αντέχουν άλλο την κυβερνητική πολιτική ως «επιχαίροντες για τις δυσκολίες της χώρας».
Βρε ηλίθιοι, είναι δυνατόν να χαιρόμαστε που εξαθλιωνόμαστε; Είναι δυνατόν να χαιρόμαστε επειδή αύριο οι τράπεζες θα θελήσουν ακόμη ένα σκασμό λεφτά για να μην καταρρεύσουν και τα λεφτά αυτά θα τα πάρουν από εμάς; Βρε όρνια, είναι δυνατόν ο άνεργος, ο απολυμένος, ο χαμηλοσυνταξιούχος να χαίρονται που θα πεινάσουν κι άλλο αρκεί να πέσουν τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας;
Πόσο οπαδικά μαλακισμένη είναι η όποια πολιτική σας σκέψη; Ποιος χαίρεται βρε όργια που ετοιμάζεστε να μας πνίξετε μέσα σ’ ένα ακόμη μνημόνιο, μόνο και μόνο επειδή έτσι θ’ ανέβουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ; Πανηγύριζε ο Βενιζέλος τον Απρίλιο λέγοντας «Η επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι η επίσημη, πανηγυρική, χειροπιαστή επιβεβαίωση της αλλαγής σελίδας». Να ποιος χαίρεται με κάθε ψέμα που ξερνάει και μέχρι σήμερα δεν έχει ζητήσει ούτε μισή συγγνώμη για τις καταστροφικές αποφάσεις και υπογραφές του.
Ο Σαμαράς είναι αυτός που χαίρεται επειδή έπιασαν τόπο οι εξαπατήσεις του από τα Ζάππεια. Αυτοί είναι οι ακραίοι που μας οδηγούν όλο και πιο βαθιά στη μιζέρια. Αυτά είναι τα παράσιτα που τρέφονται από τις μνημονιακές υποχρεώσεις και σπέρνουν την τρομοκρατία του Αρμαγεδδώνα αν φύγει η Τρόικα.
Αυτό το απύθμενου θράσους αληταριό προσπαθεί να ενοχοποιήσει την αγανάκτηση των πολιτών. Προσπαθεί να την κομματικοποιήσει και την αντιμετωπίζει ως πολιτικό αντίπαλο. Αλλά θα μου πείτε, όταν η κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε club τραπεζιτών και κρατικοδίαιτων εργολάβων, λογικό είναι να θεωρεί πολιτικό αντίπαλο τη φτώχια και την εξαθλίωση των πολιτών και τους πολίτες τους ίδιους.
Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα. Για το πρώτο πράγμα που βγήκε δημόσια να πανηγυρίσει η κυβέρνηση είναι η «υγεία» των τραπεζών. Μία φαινομενική «υγεία», μία μικρή παράταση ζωής που είχε τεράστιο τίμημα για την κοινωνία. Κι αντί να εμφανίζονται, τουλάχιστον, διακριτικοί, πανηγυρίζουν τη νίκη τους στο ντέρμπυ Τραπεζών – Κοινωνίας. Σκατά στη χαρά σας, εύχομαι. Ολόψυχα.
Το διαβάσαμε στο http://kartesios.com/

Το δράμα του ελεγκτή της ΕΚΤ


Του Γιάννη Βαρουφάκη
Φανταστείτε το δράμα του να είσαι έντιμος υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και να σε έχουν στείλει στην Αθήνα να ελέγξεις τα λογιστικά βιβλία των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών. Κατ΄αρχάς, γνωρίζεις πως δεν χρειάζεται να πασχίσεις ιδιαίτερα για να καταλήξεις στο συμπέρασμα πως το πόρισμά σου, αν είναι να πεις την αλήθεια, είναι προδιαγεγραμμένο: τράπεζες με βιβλίο δανείων από τα οποία τουλάχιστον το ένα τρίτο είναι μη εξυπηρετούμενα (κοινώς έχουν σκάσει) έχουν πτωχεύσει. Τελεία και παύλα.
Μπορείς όμως να γράψεις ένα τέτοιο πόρισμα; Θα πέσουν να σε φάνε οι ίδιοι οι προϊστάμενοί σου στην Φραγκφούρτη. Ο λόγος απλός: Έστω ότι βγαίνει αυτό το πόρισμα για μια τράπεζα στην Γερμανία ή στην Ολλανδία. Τότε το δημόσιο, όπως έχει κάνει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, θα αναλάβει την εξυγείανση της εν λόγω τράπεζας, φορτώνοντας το κόστος στον φορολογούμενο. Άγαρμπο και άδικο αλλά εφικτό, δεδομένου ότι το γερμανικό ή το ολλανδικό κράτος έχουν περιθώριο να δανειστούν χωρίς το δημόσιο χρέος τους να θεωρηθεί, όπως το δικό μας, μη βιώσιμο.
Στην δική μας όμως περίπτωση, ένα τέτοιο πόρισμα δύο καταλήξεις μπορεί να έχει. Η μία είναι να πρέπει το πτωχευμένο κράτος μας να βαθύνει την πτώχευσή του, δανειζόμενο κι άλλα ποσά υπέρ των τραπεζών. Η άλλη είναι μια «λύση» Κυπριακού στυλ που προβλέπει η δήθεν Τραπεζική Ενοποίηση (που υπέγραψε ο κ. Στουρνάρας όσο ήταν ακόμα υπουργός οικονομικών), με κουρέματα των τραπεζικών καταθέσεων άνω του ποσού των εκατό χιλιάδων ευρώ, με περιορισμούς στις αναλήψεις όλων των υπόλοιπων, με επαναφορά των περιορισμών εξαγωγής «συναλλάγματος» και ελέγχων στα σύνορα της χώρας. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή.
Και στις δύο περιπτώσεις όμως καταρρέει η στρατηγική του τριγώνου Βερολίνου-Φραγκφούρτης-Αθηνών για καλλιέργεια της εντύπωσης ότι η Ελλάς βγαίνει από την κρίση (μέσω της δημιουργίας μιας διπλής φούσκας στην αγορά ομολόγων και στο Χρηματιστήριο). Πως μπορεί ο άμοιρος υπάλληλος της ΕΚΤ να σηκώσει στους ώμους του αυτό το βάρος; Να γιατί, όπως θα δούμε στο τέλος του μήνα, η έκθεση της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες θα τις βγάλει καθαρές: επειδή η τιμιότητα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την στρατηγική της ΕΚΤ, του Βερολίνου και της συγκυβέρνησης.
Όμως επιτρέψτε μου συνεχίσω για λίγο επικεντρωνόμενος στο δράμα του τίμιου ελεγκτή της ΕΚΤ. Του ζήτησαν, και αποδέχθηκε, να κάνει τα στραβά μάτια στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όχι όμως και να μην ελέγχει, να μην βλέπει, τίποτα. Με σκοπό να ανεβάσει λίγο το ηθικό του, αρχίζει να κοιτά τα λογιστικά βιβλία των τραπεζών όσο πιο προσεκτικά μπορεί, τουλάχιστον να διαπιστώσει αν τα υπόλοιπα δάνεια και κεφάλαια (πέραν των κόκκινων και μη εξυπηρετούμενων) είναι όπως λένε ότι είναι. Κάποια στιγμή, το μάτι του πέφτει σε κάτι ενδιαφέρον στα βιβλία της Τράπεζας Πειραιώς της οποίας τα κιτάπια αναφέρουν πως, στο πρώτο εξάμηνο του 2014, ο τζίρος της ήταν 1374 εκατομμύρια ευρώ. Μέσα σε αυτά, ο καλός ελεγκτής βλέπει πως συγκαταλέγονται 144 εκατομμύρια τα οποία, σύμφωνα με τα έγγραφα της ίδιας της τράπεζας, προέρχονται από «κέρδη προερχόμενα από την αντικατάσταση ενός από δύο δάνεια που εξαγοράστηκαν από την MIG(Marfin Investment Group)μέσω ενός μετατρέψιμου ομολόγου έκδοσης της MIG.»(*)
Αρχικά, ο ελεγκτής μας εντυπωσιάζεται ευχάριστα. Φαντάζεται ότι η MIG είναι ένα γκρουπ επιχειρήσεων που μπόρεσε να αντλήσει από τις αγορές νέα κεφάλαια 144 εκατομμυρίων ευρώ εκδίδοντας ένα νέο μετατρέψιμο ομόλογο ώστε να αποπληρώσει τα τραπεζικά δάνεια που έλαβε από την Πειραιώς και τα οποία η Πειραιώς είχε ήδη διαγράψει ως μη εξυπηρετούμενα. Μέγιστη επιτυχία!
Για να σιγουρευτεί ότι έτσι έχουν τα πράγματα ρωτάει από εδώ και από εκεί για να μάθει περισσότερα. Το πρώτο που μαθαίνει, το οποίο τον κάνει να υποψιαστεί ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα, είναι ότι η MIGείναι κάτι σαν εταιρεία-ζόμπι στην οποία κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα εμπιστευόταν, στην σημερινή της κατάσταση, τόσα χρήματα. Ψάχνοντας ακόμα περισσότερο, ο ελεγκτής μας ανακαλύπτει κάτι που τον κάνει να πέσει από τα σύννεφα: καταλαβαίνει πως το νέο ομόλογο των 144 εκατομμυρίων το εξέδωσε και το αγόρασεταυτόχρονα η ίδια η Τράπεζα Πειραιώς. Ξάφνου τα 144 εκατομμύρια αποδεικνύονται πως δεν είναι τίποτα άλλο από ένα παραπέτασμα καπνού. Κάτι σαν να γράψω σε ένα χαρτί πως χρωστώ στον κάτοχο του χαρτιού αυτού 144 εκατομμύρια και κατόπιν να συνάψω μια συμφωνία με τον... εαυτό μου ότι θα αγοράσω από... εμένα αυτό το χαρτί των 144 εκατομμύρια. Τέλος, ανακοινώνω περιχαρής στην υφήλιο ότι άντλησα από... την αγορά 144 εκατομμύρια, τα οποία μάλιστα βάζω τους λογιστές μου να τα προσθέσουν στον φετεινό μου τζίρο!
Άλλη μια φορά: Φανταστείτε τον έντρομο υπάλληλο της ΕΚΤ και συμμεριστείτε τον πόνο του. Το δήθεν αυτό περιουσιακό στοιχείο της Τράπεζας Πειραιώς το είδε τυχαία. Πόσα άλλα τέτοια κρύβονται στα βιβλία της καλής τράπεζας αλλά και των υπόλοιπων τραπεζών της χώρας; Τι πρέπει να κάνει; Να συνεχίσει να ψάχνει; Κι αν βρει πολλές τέτοιες μαύτες τρύπες, οι οποίες προσποιούνται πως είναι ζεστό χρήμα, πως θα το πει στην Φραγκφούρτη; Πως θα τον αντιμετωπίσουν οι προϊστάμενοί του όταν θα επιστρέψει στο γραφείο του; Θα τον ξανα-εμπιστευτούν με μια τέτοια ελεγκτική αποστολή; Ή θα τον χαρακτηρίσουν «προβληματικό», καταδικάζοντάς τον σε κάποια τρίτης διαλογής γραφειοκρατική αγγαρεία για το υπόλοιπο της ζωής του;
(*) Η ακριβής έκφραση όπως αναφέρεται στα έγγραφα της Τράπεζας Πειραιώς είναι η εξής: «gain resulting from the replacement of one the two acquired loans of Marfin Investment Group (MIG) companies with a convertible bond inssued by MIG»
(**) Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία επ’ αυτού, καταγράφω τα εξής από τα επίσημα στοιχεία που έχει αναρτήσει η MIGστην ιστοσελίδα της (βλ. http://www.marfininvestmentgroup.com/en/annual-quarterly-results/2014):
(α) Το 2013 τα περιουσιακά της στοιχεία ανέρχονταν στα 2,3 δις ευρώ ενώ οι υποχρεώσεις της στα 2,5 δις ευρώ – μια καθαρή περίπτωση αρνητικής θέσης. (β) Όλες οι βασικές επιχειρήσεις που απαρτίζουν την MIGείχαν ζημίες, το 2013 και το πρώτο εξάμηνο του 2014, κάποιες εκ των οποίων είναι μεγάλες.
(γ) Από τα επίσημα χρέη της MIG που ανέρχονται στο 1,8 δις, τα 831 εκατομμύρια έχουν ανακηρυχθεί, επισήμως, μη εξυπηρετούμενα. Δηλαδή, είναι στην διακριτική ευχέρεια των δανειστών της MIGνα της κατεβάσουν τα ρολλά όποτε αποφασίσουν.
(δ) Η εταιρεία λογιστικών ελέγχων που προσέλαβε η ίδια η MIGγια να διαπιστώσει την πραγματική της κατάσταση (η εταιρεία Grant Thornton), αναφερόμενη στην αρνητική αξία της MIG (την οποία ανεβάζει στα μείον 982 εκατομμύρια ευρώ), λέει «πρόκειται για δεδομένο που καταδεικνύει την ύπαρξη ασάφειας για την δυνατότητα του γκρουπ να συνεχίσει ως βιώσιμος οργανισμός». Με απλά λόγια, το πόρισμα λέει σαφώς πως η MIG δεν έχει την απαραίτητη ρευστότητα, ούτε και την δυνατότητα να ανταπεξέρχεται στις τρέχουσες υποχρεώσεις της. Ο ορισμός μιας εταιρείας ζόμπι!

Prive πάρτι πίσω από κάγκελα για την "ελευθερία"


του Σταμάτη Μορφονιού

Η "δημοκρατία" γιορτάζει την "ελευθερία" πίσω από κάγκελα σε prive πάρτι στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Πορτιέρηδες σε κάθε πιθανή είσοδο χιλιάδες μπάτσοι τσεκάρουν τη λίστα των λιγοστών προσκεκλημένων.
Θα ακολουθήσει δεξίωση στα δελτία ειδήσεων των 8.
Τι ;
Πεινάς ;
Σκάσε τσόγλανε.
Εδώ έχουμε γιορτή.
Χαμογέλα.
Είναι διαταγή.

Τσολάκογλου ζείς, εσύ τους οδηγείς!..


    Μπορεί ο ήρωας φαντάρος του έπους του '40 να ξεχάστηκε και να είχε από τις μετέπειτα κυβερνήσεις την ίδια αντιμετώπιση και τις ίδιες τιμές με τους  μαυραγορίτες,  τους δωσίλογους και τους κάθε λογής κουκουλοφόρους και συνεργάτες των Γερμανών  της Κατοχής,


     ..μπορεί οι ήρωες της Αντίστασης (δεξιοί κι αριστεροί) να ξεχάστηκαν και να ''βρωμίστηκαν'' από κάθε λογής κατά φαντασία ''αντιστασιακούς'', και κάπηλους της Εθνικής Αντίστασης,
     ..από αυτούς που καταντούν όργανα της Νέας Κατοχής, όργανα παραγωγής Προεδρικών Διαταγμάτων που εξυπηρετούν την νέα Γκεστάπο εναντίον του ελληνικού λαού,



     ..αλλά τον Τσολάκογλου και τους συνεργάτες τους τους θυμούνται και τους τιμούν ακόμα!  Έμπρακτα! Ακολουθώντας το παράδειγμά τους.
    
     Υπογράφουν, όπως κι εκείνος υπέγραψε ''προς όφελος του Ελληνικού λαού''!
     Προς όφελος του Ελληνικού λαού, μαζεύτηκαν τα τρόφιμα για τις ανάγκες των στρατευμάτων του Άξονα,
     ..και ο λιμός του χειμώνα του '42 και του '43 θέρισε από πείνα δεκάδες χιλιάδες πολίτες.
     Προς όφελος του Ελληνικού λαού έγιναν τα δεκάδες αντίποινα των γερμανικών ες-ες,
     ..που ξεκλήρισαν δεκάδες χωριά και πόλεις. 
     Προς όφελος του Ελληνικού λαού έγινε το υποχρεωτικό Κατοχικό Δάνειο,
     ..δάνειο δανεικό κι αγύριστο από τους μπαταχτσήδες Γερμανούς, που τώρα απαιτούν από τους άλλους συνέπεια!



     Στα χνάρια λοιπόν του Τσολάκογλου και των συνεργατών της Κατοχής,
     ..πώς θα ξεστομίσεις αύριο την φράση: ''αντίσταση κατά της Γερμανικής Κατοχής'',  ''πρωθυπουργέ'' της πεντάρας και λεβεντάκο της φακής;
     Δεν θα σου κάψει το στόμα;
     Ή στο έχουν απαγορεύσει κι αυτό τ' αφεντικά σου Μέρκελ και Σόϊμπλε;



     Με τί τσίπα θα παρουσιαστείτε αύριο, κι εσύ, κι ο αντιπρόεδρός σου, και τα χανουμάκια οι βουλευτές σουνα μιλήσουν για την Επέτειο του ''ΟΧΙ'',
     ..εσείς οι υπηρέτες του ''ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ'', πεσμένοι στα τέσσερα (σύ είπας), με την γλώσσα έξω,
     ..να γλύφετε την νέα μπότα της ΝΕΑΣ ΚΑΤΟΧΗΣ;



     Αλλά ξεχάσαμε: στα γονίδιά σας δεν υπάρχει αυτό της τσίπας!
     Σταμάτησε στην γιαγιά Πηνελόπη!..

Το διαβάσαμε στο Ουδέν σχόλιον

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Τις πταίει;

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς που δεν ασχολείται με τα κοινά είναι ότι κάτι άλλαξε μετά τις εκλογές στο Ευπάλιο. Ξαφνικά οργασμός έργων.  Ο Δημοτική Αρχή παραμένει η ίδια. Η μόνη αλλαγή είναι του προέδρου της Κοινότητας. Αυτός άραγε ήταν η τροχοπέδη που δεν άφηνε τόσο καιρό να αναπτυχθεί το χωριό μας?
Έφυγε από το τοπικό συμβούλιο ο παλιός πρόεδρος και ξαφνικά ξεκίνησε το η επέκταση του νεκροταφείου του Προφήτη Ηλία. Το συνεργείο ύδρευσης του Δήμου με δύο-τρεις κινήσεις μάζεψε αρκετές βλάβες που χρόνιζαν. Η στέγη του ιατρείου που έσταζε αντικαταστάθηκε και όπως βλέπω θα ανακαινίσουν και το χώρο με κανένα σαλονάκι, κμμιά κουρτίνα και  κανα-δύο κλιματιστικά και όλη η εικόνα θα αλλάξει. Θα γίνει και λαϊκή συνέλευση μέχρι τέλος της χρονιάς, θα προβληθεί το έργο του νέου προέδρου και θα μας κλείσουν το μάτι αφήνοντας στον αέρα να πλανάται ότι από εδώ και πέρα τα πράγματα θα γίνονται έτσι. Οι υπόλοιποι σύμβουλοι τι λένε...
Από το 2000 περίπου που ολοκληρώθηκε η νέα πτέρυγα στο νεκροταφείο του Αϊ-Λιά δεν έγινε σωστή διαχείριση των τάφων και δίνονταν ασύστολα και δίχως κανένα κριτήριο τάφοι με αποτέλεσμα μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να υπάρχει πάλι πρόβλημα. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε την τελευταία 4ετία με αποτέλεσμα ο πρόεδρος να μην εγκρίνει την χορήγηση τάφων παρά μόνο σε περίπτωση ενταφιασμού. Κάθε χρόνο στο τεχνικό πρόγραμμα της κοινότητας περιλαμβανόταν αντίστοιχο ποσό για επέκταση νεκροταφείου. Όμως το έργο πήγαινε από αναβολή σε αναβολή για τον επόμενο χρόνο λόγω διάφορων προσκομμάτων που πρόβαλλαν οι υπηρεσίες του Δήμου (αδειοδοτήσεις έργου, έλλειψη μηχανικών για σύνταξη μελετών, οικονομική δυσπραγία κλπ). Έτσι τελικά το έργο δημοπρατήθηκε και το καλοκαίρι του 2014 υπήρχε εργολάβος ο οποίος μπορούσε να ξεκινήσει την εργολαβία αλλά το άφησαν για αργότερα....
Για το Αγροτικό Ιατρείο τα έχουμε πει τόσες φορές. Από τον χειμώνα το πήγαμε άνοιξη, από την άνοιξη καλοκαίρι, πέρασε και το καλοκαίρι ήρθε το φθινόπωρο και ευτυχώς που έκανε καλό καιρό γιατί θα πηγαίναμε στον νέο χρόνο. Αλήθεια δεν είδα στο πρόγραμμα Διαύγεια του Δήμου  το συμφωνητικό της εργολαβίας. Θα αποτελέσει και αυτό επτασφράγιστο μυστικό? 
Για τις βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης -έχουμε και φωτογραφίες παιδί μου-θα μας πείτε το κόστος. Κάποιες κακές γλώσσες λένε ότι την δουλειά την κάνουν υπάλληλοι του Δήμου και πληρώνετε εργολάβους. Τόσο καιρό που γυρνάγατε από εδώ και από εκεί δεν σας είχε πει κανένας ότι όλα τα φρεάτια ήταν τίγκα στο νερό? Φαίνεται μέσα στην ζάλη από νίκη σας στις εκλογές δεν θα το καταλάβατε...
Για όλα καθώς καταλαβαίνετε φταίει ο ζαμανφουτισμός σας και η μικροπολιτική. Η προτεραιότητά σας ήταν πως θα κερδίζατε τις εκλογές. Πουλήσατε την ψυχή σας στον διάβολο. Δημιουργήσατε αυτή την Δημοτική παράταξη "έκτρωμα" και τώρα τσακώνεστε για το ποιός θα έχει το πάνω χέρι. Το μόνο καινό που σας ενώνει είναι το συμφέρον σας. Και οι ινστρούχτορες από πίσω "άυλοι" κάνουν το έργο τους...
Υστερόγραφο: Για το μόνο που σε κατηγορώ και φταις φίλε Μίμη είναι η τυφλή κομματική προσήλωσή σου.  Ήσουν ευκολόπιστος και δεν ήθελες να κάνεις κακό στο κόμμα. Στο ανταπέδωσαν με 10 σταυρούς στο 1ο εκλογικό τμήμα. Την  ίδια τύχη θα έχετε και σεις και οι οικογένειές σας που κάποτε διώχθηκαν για τα πιστεύω τους και ξεσπιτώθηκαν. Όταν βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος θα σας θα σας πετάξουν σαν την τρίχα από το ζυμάρι.

Προβληματισμοί


 Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδας της 30/10/2014 στην ημερήσια διάταξη πρώτο θέμα θα συζητηθεί η Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Έργου (Α.Π.Ε.) με τίτλο «Κατασκευή αγωγού ομβρίων Τ.Κ. Τολοφώνος – Καλλιθέας Δ.Ε. Τολοφώνος» με εισηγητή πλέον υπάλληλο της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου.  Αν θυμάμαι καλά σε παλαιότερη συνεδρίαση κατά τον μήνα Σεπτέμβριο είχε ξανασυζητηθεί το θέμα και ακούστηκαν αρκετά "Γαλλικά" και επήλθε σοβαρή ρήξη μεταξύ των συμβούλων της παράταξης του Δημάρχου. Παρότι πάρθηκε απόφαση κατά πλειοψηφία με προβληματίζει το γεγονός που συζητιέται το θέμα πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Προέκυψε κάποιο πρόβλημα στην πορεία για την νομιμότητα της απόφασης ή τα βρήκαν και αυτό θα επιβεβαιωθεί με μια ομόφωνη από την πλευρά της παράταξης του Δημάρχου απόφαση; Με τα τόσα που είχαν ακουστεί σε αυτή την συζήτηση πρέπει να ήταν τρελός για να ξαναβάλει αυτό το θέμα για συζήτηση.
Τι μπόμπα ήταν αυτή που έριξε η Ένωση Ευπαλιωτών για τοποθέτηση  της προτομής του αείμνηστου Γυμνασιάρχη Γ.Τσάκα σε χώρο κοντά στην κεντρική γέφυρα του χωριού μας για την μεγάλη προσφορά του στην κοινωνία μας. Ακούστηκαν διάφορα για την "προσφορά" και το "ανάστημα" του τιμώμενου ανδρός και το συμβούλιο του χωριού μας απέρριψε το αίτημα αντιπροτείνοντας να τοποθετηθεί η προτομή στον χώρο του Γυμνασίου όπου είναι και η φυσική του θέση.  Με προβληματίζει αυτή η πρόταση της Ένωσης γιατί υπήρξαν εξαίρετοι Επαλιώτες που το έργο τους έχει αναγνωριστεί από  όλο το χωριό όπως ο Παπα-Βασίλης Πριόβολος, ο γιατρός Κωνσταντίνος Τσίρης και δεν έχει γίνει μεχρι σήμερα καμια κίνηση για να τους τιμήσουμε ανάλογα.   Μήπως πίσω από αυτή την ενέργεια κρύβεται κάποιος άλλος του ιδίου "αναστήματος"; 

Μαζεύτε τα σιγά-σιγά!..

Κάντε αίτηση για επίδομα πετρελαίου θέρμανσης 2014-2015

Ξεκίνησε από την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014 η ηλεκτρονική υπβολή αίτησης για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης της περιόδου Φθινόπωρο 2014 - Χειμώνας 2015, καθώς «άνοιξε» στο Taxisnet η σχετική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν προκαταβολή το 25% της επιδότησης, σε διάστημα 20 ημερών από την υποβολή της αίτησης. Η προκαταβολή και το επίδομα κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό χωρίς προσκόμιση δικαιολογητικών, ενώ όσοι αγοράσουν παραπάνω από μία φορά πετρέλαιο θέρμανσης δεν θα υποβάλουν ξανά αίτηση. Σημειώνεται ότι κατά τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας της εφαρμογής υποβλήθηκαν περίπου 60.000 αιτήσεις.[Μπορείτε να υποβάλετε την αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου]. 

Στην αίτηση των δικαιούχων για το επίδομα θα πρέπει να αναγράφεται ο ΑΦΜ του, το ονοματεπώνυμο και ο αριθμός προστατευόμενων τέκνων, εάν επιθυμεί ή όχι την προκαταβολή, ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) και ονοματεπώνυμο 1ου δικαιούχου, ο αριθμός παροχής ρεύματος κύριας κατοικίας, διεύθυνση, τετραγωνικά, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος, ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία, στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).Το επίδομα, ανάλογα με τα κριτήρια, ξεκινάει από τα 52 ευρώ και φθάνει έως τα 1.050 ευρώ.

Το επίδομα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, που πληρούν τα κριτήρια χορήγησης και αφορά αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, που πραγματοποιούνται από 15 Οκτωβρίου 2014 μέχρι και 30 Απριλίου 2015. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται μέχρι 30 Μαΐου κάθε έτους. 

Δικαιούχοι και κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης:


  • 'Αγαμοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ και έγγαμοι με εισόδημα έως 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί ( 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά).
  • Οι άγαμοι χάνουν το επίδομα αν έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
  • Δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών.
  • Στα 120 τετραγωνικά μέτρα ανέρχεται η μέγιστη επιφάνεια του ακινήτου για την οποία μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος φορολογούμενος.

Η επιδοτούμενη ποσότητα καυσίμων διαμορφώνεται ως εξής:
- Στα 3.000 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Α' ζώνη (Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας).
- Στα 1.800 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στη Β' ζώνη (Νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου).
- Στα 960 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Γ' Ζώνη (Νομοί Αττικής −εκτός Κυθήρων και Σαρωνικού-, Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, 'Αρτας).
- Στα 600 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Δ' Ζώνη (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Σάμου, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης).
Αίτηση και στα ΚΕΠ
Αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης μπορούν να υποβάλουν οι πολίτες και στα ΚΕΠ, από τις 21 Οκτωβρίου 2014 έως και τις 30 Μαΐου 2015, υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η δυνατότητα αυτή για τον «καθορισμό της διοικητικής διαδικασίας υποβολής αίτησης για καταβολή επιδόματος θέρμανσης», η οποία διεκπεραιώνεται και μέσω των ΚΕΠ, έχει καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών. Σύμφωνα με την απόφαση:

 - Η αίτηση στα ΚΕΠ υποβάλλεται μόνο αυτοπροσώπως και δεν προβλέπεται υποβολή αίτησης σε αυτά από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.
- Η αρμοδιότητα των ΚΕΠ εξαντλείται στην υποβολή της αίτησης και της παράδοσης στον ενδιαφερόμενο, της βεβαίωσης που εκδίδεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και δεν περιλαμβάνει την παρακολούθηση της πορείας των σχετικών αιτήσεων.


Συνδεθείτε στην υπηρεσία, επιλέγοντας το link: